Održano predavanje dr. Ranka Rajovića na temu NTC sistem učenja: „IQ djeteta – briga roditelja"

12.3.2015. U sklopu obilježavanja petnaeste godišnjice Brčko distrikta BiH u organizaciji Sportskog društva „Distrikt" sinoć je održano edukacijsko predavanje dr. Ranka Rajovića na temu NTC sistem učenja: „IQ djeteta – briga roditelja", u brčanskom Omladinskom centru.

Image for news
Doktor Ranko Rajović je član Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje i edukacijska predavanja drži širom svijeta.
 
„Mi moramo znati da, ukoliko previše štitimo dijete, time ćemo mu možda napraviti štetu. Npr. dijete od godinu i po dana se u sobi vrti po pet i šest ili deset puta, padne i smije se. Roditelji odmah reaguju i sprečavaju ga u tome kako se ne bi povrijedio. Zapravo, dijete instiktivno radi ono što je njemu potrebno da razvija mozak", kazao je Rajović.
 
On ističe da roditelji kada štite djecu prilikom neke igre misle da im pomažu, a ustvari naprave greške i onda dijete kasnije u životu ima problema, a najviše u školi. Danas ima jako puno djece u školi s poremećajem koncentracije, disleksijom, disgrafijom, diskalkulijom (npr. vidi broj 41, a napiše 14). To dijete je zapravo prošlo period razvoja mozga od prve do pete godine bez neke stimulacije", izjavio je Rajović, dodajući da je profesor s Harvarda dokazao da neuroni koji ne rade, umiru.
 
„To znači da dijete instiktivno razvija svoje nervne ćelije, a mi smo ti koji to sprečavamo. Ili naprimjer, malo dijete od 2-3 godine, pa čak i mlađe, stane na krevet i skače po 10 minuta, a mi mu ne damo kako ne bi palo. Ili pak malo dijete hoda po bankinama i balansira i ni to mu ne damo, a svaki taj pokret razvija strukture u mozgu koje su sutra važne za razvoj misaonih procesa kognitivne sposobnosti. To su greške roditelja", dodao je on.
 
Tokom predavanja prezentovani su podaci da 30% djece u zemljama bivše Jugoslavije već od trećeg razreda ne voli školu, dok u prvom i drugom razredu svi vole školu. "U medicini postoje dokazi da je učenje naš primarni nagon, tj. mi volimo da učimo. Moramo shvatiti da mozak radi drugačije i da koristimo te više nivoe", naglašava Rajović.
2015-03-13-Predavanje_Ranka_Rajovica-3
 
Današnjim savremenim izazovima kaže da se teško oduprijeti.
 
„Nisam protiv novih tehnologija, ali moramo voditi računa koliko dugo mogu da se koriste s obzirom da je potrebno više aktivnosti u prirodi jer se mozak razvija prilikom kretanja", zaključio je Rajović.
 
Ranko Rajović ljekar je i specijalista interne medicine te osnivač Mense Jugoslavije (danas Srbije), osnivač Odsjeka za darovite Mense Srbije – NTC, Nikola Tesla centar. Od 2000. godine član Borda direktora svjetske Mense, a od 2010. godine predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu. Autor je programa NTC sistem učenja koji je akreditiran u Srbiji (za stručno usavršavanje pedagoga i učitelja) od 2009. godine.