Održane 132. redovna i 56. vanredna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

3.4.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je, na 132. redovnoj sjednici, Nacrt Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko Distrikta BiH za sastav delegacije za zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladine. Delegacija koja bude određena za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma bit će nadležna da utvrdi konačan tekst sporazuma prije dostavljanja Predsjedništvu BiH na prihvatanje i određivanje potpisnika.

Image for news

Članovi Vlade usvojili su na redovnom zasjedanju zaključak u vezi s Izvještajem o toku poslova procjene šteta na biljnoj proizvodnji nastalih usljed pojave suše i leda/grada na području Brčko Distrikta BiH, koji su razmatrali na jednoj od ranijih sjednica Vlade. Zaključkom koji je danas usvojen Vlada Distrikta prihvata spomenuti izvještaj, a procenat nadoknade štete će biti određen u skladu sa mogućnostima osiguravanja finansijskih sredstava u rebalansu budžeta Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu. Ovim zaključkom zadužuju se Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odjeljenje za javne poslove i Odjeljenje za javnu sigurnost da u roku od 30 dana Vladi dostave informaciju o poboljšanju mjera odbrane od poplava, suše i grada.

Vlada Distrikta usvojila je Izvod iz tonskog zapisa sa 127. redovne sjednice.

Članovi Vlade su razmatrali Izvještaj o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara i svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2011. godine Centralne popisne komisije Brčko Distrikta BiH i donijeli zaključak da se konkretno koncipirani zaključci vezani za današnju diskusiju predlože za narednu sjednicu Vlade na razmatranje i usvajanje.

2012-04-03-Redovna_i_Vanredna_sjednica_Vlade-2

Redovna sjednica Vlade prekinuta je na zahtjev zamjenika gradonačelnika dr. Ante Domića, a sazvana je 56. vanredna sjednica na kojoj je razmatrano stanje sigurnosti u Brčko Distriktu BiH. Ovom prilikom šef Policije Brčko Distrikta BiH Goran Lujić izvijestio je Vladu Brčko Distrikta BiH o nemilim događajima koji su se desili protekle noći u Brčkom, a riječ je o, kako je rekao, dva teška krivična djela silovanje i razbojništvo. Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je zaključak da Policija Brčko Distrikta BiH preduzme sve aktivnosti koje će ići u pravcu utvrđivanja odgovornosti za počinjena krivična djela kako bi se ljudi koji su došli iz inostranstva, ali i oni koji žive u Distriktu osjećali sigurno u Brčkom. Vlada osuđuje brutalna krivična djela ubistva, izražava saučešće porodici ubijenog sugrađanina i od Policije zahtijeva da, kada je u pitanju sigurnosna situacija, učini sve da se ovakvi događaji u budućnosti ne dešavaju.

O zaključcima Vlade i detaljima krivičnih djela novinare su na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali svi članovi Vlade, izvijestili gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i šef Policije Brčko Distrikta BiH Goran Lujić.

2012-04-03-Redovna_i_Vanredna_sjednica_Vlade-3

Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika te pojedini članovi Vlade posjetili su porodicu stradalog u Boću i na licu mjesta ožalošćenima izrazili saučešće i ponudili svu potrebnu pomoć.