Održana ceremonija potpisivanja dodjele grantova projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“

26.9.2018. U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas je održana ceremonija potpisivanja dodjele grantova projekta „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“ finansiran od strane Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope.

Image for news

Ovim projektom obuhvaćeno je pet općina u Bosni i Hercegovini: Prnjavor, Prijedor, Sarajevo, Tuzla i Brčko distrikt BiH i za svako područje izdvojeno je oko 10 hiljada eura.
Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić nakon ceremonije potpisivanja kazao je da Distrikt ima institucionalna rješenja za pozicije nacionalnih manjina, ali da i dalje treba raditi na tome.
 
„Distrikt već ima institucionalna rješenja za pozicije nacionalnih manjina. Naprimjer, u Skupštini Brčko distrikta BiH se biraju dva poslanika iz nacionalnih manjina kao i kod donošenja važnih odluka uvijek se vodi računa i o poziciji nacionalnih manjina. Također, tu su i drugi projekti koji se realizuju na području Distrikta, ali mi i dalje trebamo na tome raditi. Činjenica je da su Romi najbrojniji u Distriktu i ne uspijevaju ostvariti svoje institucionalno pravo. U Skupštini Distrikta već dva mandata nemamo poslanika romske nacionalne manjine. Vjerujem da će ovaj projekat pridonijeti da i nacionalne manjine primijete i osjete da ima prostora za unapređivanje, da ih lokalna zajednica prihvata i da kao ravnopravni stanovnici Distrikta ostvaruju ona prava koja su im dale sve konvencije Evrope i svijeta“, kazao je Domić.
 
Šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefánek kazao je da mu je izuzetno drago što se ova ceremonija održava u Brčkom, mjestu koje pokazuje dobar primjer.
 
„Projekat je počeo 16. maja ove godine i završava se krajem aprila 2019. godine i kada smo započeli s aktivnostima obećao sam da ćemo pružiti direktnu podršku općinama i to smo obećanje ispunili. Pet općina će dobiti oko 10 hiljada eura s tim da su se i općine obavezale da će dati svoj doprinos od nekih 10% iz svog budžeta. Izuzetno mi je drago što ovu ceremoniju održavamo ovdje u Brčkom zato što je Brčko dobar primjer, ne samo koegzistencije tri konstitutivna naroda, nego i velikog broja nacionalnih manjina koji se nalazi ovdje“, kazao je Štefánek.



 
Gianluca Vannini, v.d. šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, pozvao je vlasti na svim nivoima da se uključe u provođenje politika koji se bore protiv svih oblika diskriminacije.
 
„Što se tiče EU za nas su od ključnog značaja zaštita nacionalnih manjina kao i antidiskriminaciona politika i ta pitanja su upravo pitanja o kojima se razmatra kada se govori o procesu integracija i pristupanja EU. Apelujem i pozivam vlasti na svim nivoima da se uključuju u provođenje politika koji se bore protiv svih oblika diskriminacije kao i inkluziju i zaštitu ljudi i inkluziju nacionalnih manjina. Podsjećam, EU finansira iznosom od 5 miliona eura i zaštitu romske populacije i danas ćemo posjetiti i jedno romsko naselje u Brčkom“, kazao je Vannini.
 
Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao je da je projekat „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“ pokrenut na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
 
„Ovaj projekat je pokrenut na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i drago mi je što danas potpisujemo ovaj sporazum zato što lokalne zajednice najbolje znaju probleme nacionalnih manjina u svojim sredinama i one će im na pravi način i pomoći. Inače,  Ministarstvo svake godine ima javni poziv za pomoć nacionalnim manjinama, a, između ostalog, ima i javni poziv u vrijednosti od 2 miliona maraka koji je namijenjen za pomoć Romima kao najugroženijoj nacionalnoj manjini u BiH“, kazao je Jović.
 
Nakon svečane ceremonije potpisivanja danas je održana i prezentacija individualnih prijedloga projekata, a u ime Brčko distrikta BiH prezentovao je Adnan Pašalić kao član Projektnog tima.