Održana zajednička novogodišnja press konferencija Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH

30.12.2021. U Gradskoj vijećnici danas je održana novogodišnja press konferencija na kojoj su se obratili gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić, osvrnuvši se na aktivnosti novoformirane vlasti u toku 2021. godine.

Image for news

U svom uvodnom govoru, gradonačelnik Kadrić podsjetio je da je novoimenovana Vlada Distrikta, koja je s radom započela 19. januara ove godine, usvojila dva budžeta i dva rebalansa budžeta primjenjujući novi Zakon o budžetu uz sve prateće podzakonske akte, te je naglasio bitne dokumente koji su usvojeni poput Strategije razvoja Brčko distrikta BiH, kao i projekte koji se privode kraju – Kupalište u Brezovom Polju, rekonstrukcija SMS Blatuša, premještanje gradske fontane „Ribica“ i slično.

„Pokrenuli smo realizaciju projekata u našem gradu, osluškujući potrebe naših građana, u želji da Brčko bude lokalna zajednica za primjer, kao što su uljepšavanje užeg centra grada i rekonstrukcija objekata u pješačkoj zoni, utopljavanje zgrada Doma zdravlja i Bolnice, trasiranje autoputa kroz teritoriju Brčko distrikta BiH, koji će činiti buduću dionicu autoputa Beograd – Sarajevo...“ između ostalog je istakao Kadrić.

On je podsjetio da je Vlada započela s intenzivnom realizacijom poslovnih inicijativa renomiranih kompanija, te da se od tih inicijativa očekuju benefiti isključivo za građane Distrikta i stvaranje pravnog ambijenta koji će u budućem periodu privući i povećati dolazak investitora na područje Distrikta.

„Uz podršku Svjetske banke, pred nama su četiri važna projekta: izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije i njeno uređenje, uređenje obale rijeke Save, regulacija korita rijeka Brke i Blizne“, kazao je gradonačelnik, te spomenuo i dolazak velikog broja ambasadora, članova međunarodnih organizacija i visokopozicioniranih državnih službenika.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić opisao je godinu koja je na izmaku kao zadovoljavajuću, uzimajući u obzir okolnosti u kojima je djelovala i Vlada i Skupština, prije svega misleći na uslove uzrokovane pandemijom. „Mislim da smo pokazali visok stepen odgovornosti, budući da je Vlada Brčko distrikta BiH formirana najranije od svih izvršnih vlasti na prostoru Bosne i Hercegovine, i mislim da je to pokazalo i odredilo pravac djelovanja ove vladajuće većine, dakle, postignuta je saglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika Skupštine i krenulo se u realizaciju značajnih projekata“, izjavio je Milić, te naglasio i značaj formiranja Ureda za prevenciju korupcije, naročito u smislu zaštite onih koji prijavljuju korupciju.

„U svakom slučaju, podijelit ću optimizam za 2022. godinu, u nadi da će biti bolja nego ova koja je na izmaku, kako u pogledu epidemiološke situacije, tako i u smislu stvaranja uslova za ekonomski razvoj Brčko distrikta BiH, što znači da će mladi tražiti svoju perspektivu i graditi na prostoru Brčko, i da će oni koji su otišli iz ovog grada, naći motive da se vrate i da zajednički kreiramo i provodimo politike“, za kraj je dodao predsjednik Skupštine Siniša Milić.