Održana treća tematska sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

28.1.2014. Na današnjoj trećoj tematskoj sjednici Vlade razmatrana je analiza rada i implementiranja obaveza po pitanjima Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BiH.

Image for news
Memorandum je potpisan u januaru prošle godine između Vlade i Skupštine, Udruženja poslodavaca, Privredne komore i Sindikata Brčko distrikta BiH te predstavlja okvir za poboljšanje općih uslova poslovanja ove lokalne zajednice.
U protekloj godini održano je na desetine radnih sastanaka, imenovana koordinaciona tijela, osnovano pet radnih grupa koje intenzivno rade na realizaciji zadataka u pojedinim privrednim i društvenim oblastima predviđenim u akcionim planovima Memoranduma, kao i na utvrđivanju metodologije  za realizovanje reformskih procesa i operacionalizaciju općih uslova rada.
Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da su prepoznate  izvjesne manjkavosti naročito u zakonodavnom smislu, jer zakoni iz 2006. godine i danas koče u podsticanju privrednog razvoja.

2014-01-28-3_tematska_sjednica_Vlade_BD_BiH-Esed_Kadric

"Po tom pitanju nismo dovoljno učinili, stoga će već na narednom zasjedanju biti precizirani jasni zaključci i revidiran memorandum kako bi se u predstojećem vremenskom periodu uložili dodatni napori s ciljem otklanjanja postojećih barijera i intenziviranja rada na kreiranju zakonskih rješenje i drugih pravnih normi neophodnih za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i novih zapošljavanja u Brčko distriktu BiH", rekao je Kadrić.
Predstavnica Privredne komore Brčko distrikta BiH i koordinator radnih grupa Milena Mitrović istakla je da su ključni problemi nezaposlenost i stagniranje privrednih aktivnosti.

2014-01-28-3_tematska_sjednica_Vlade_BD_BiH-Milena_Mitrovic

"Tražimo načine i put kako da ono što smo dosada definisali konkretizujemo i nađemo brži model pokretanja novih poslovnih investicija", kazala je Mitrovićeva.