Održana tematska sjednica u vezi s jednošalterskim poslovanjem

11.3.2020. Na šestoj tematskoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je amandmane na više prijedloga zakona, a u vezi s uspostavom jednošalterskog poslovanja u Brčkom.

Image for news

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević rekao je da je prije izvjesnog vremena Brčko distrikt BiH pokrenuo aktivnosti u vezi s uspostavom jednošalterskog poslovanja kao jedne od mjera koje bi trebalo da poboljšaju privredni ambijent u ovom gradu i olakšaju investitorima registraciju svojih preduzeća.

„Da bi se taj cilj mogao postići bilo je neophodno identifikovati zakone koje je potrebno promijeniti i ovaj set zakona je bio na sjednici s izmjenom koja se odnosi na to da svi zakoni koji su prošli proceduru usvajanja počnu djelovati u jednom roku, od 1. 1. 2021. godine. Jedina iznimka je popravka člana u Zakonu o trgovini Brčko distrikta BiH koji se tiče inspekcijskih nadležnosti za dobijanje dozvole za rad objekata u kojima se obavlja trgovinska djelatnost”, pojasnio je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH na tematskoj sjednici je usvojila amandmane na Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, predložene od Kluba poslanika PDP-a, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o preduzećima Brčko distrikta BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o turističkoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o administrativnim taksama i amandmane na Prijedlog zakona o Poreznoj upravi Brčko distrikta BiH.