Održana svečana akademija

8.3.2012. Gudački oktet Banjalučke filharmonije započeo je, intoniranjem himne BiH, svečanu akademiju, održanu u Domu kulture u Brčkom, povodom dvanaest godina od osnivanja Brčko Distrikta BiH. Centralni događaj godišnjice Distrikta okupio je predstavnike državnih i entitetskih vlasti i institucija, međunarodne zvaničnike, načelnike gradova u BiH i okruženju kao i predstavnike političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života Brčko Distrikta BiH.

Image for news

 

Tokom svečane akademije predstavljena je historija Brčkog, a kratkim filmom prikazan je napredak Brčko Distrikta BiH od postanka do danas. Prisutnima su se obratili supervizor za Brčko Distrikt BiH Roderick Moore kao i najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta BiH. Supervizor Roderick Moore je, osim što je istakao pozitivne stvari u Brčko Distriktu BiH, rekao i da je korupcija suštinski izazov sa kojim se ova lokalna zajednica suočava. Ipak, sve više se, naglasio je Moore, nadležne institucije ozbiljnije bave ovim problemom i dodao da u tome imaju aktivnu podršku Ureda supervizora i međunarodne zajednice. "Mislim da se Brčko Distrikt BiH kreće u pravom smjeru i da može i hoće prevazići poteškoće sa kojima se suočava. Sa ovim uvjerenjem se zasnivaju ozbiljni razgovori o budućnosti supervizije koji su u toku", zaključio je Moore.

2012-03-08-Svecana_akademija-2

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Ivan Krndelj koji je rekao da u Brčkom, posebno u privrednom smislu, ne teče med i mlijeko, kao što je to slučaj i svugdje u svijetu. "U Brčkom se odvija realan život sa svim teškoćama koje nosi ekonomska kriza i upravo je to zadatak svima koji upravljaju Distriktom - da efikasno savladavaju teškoće i smanje nezadovoljstvo građana", rekao je Krndelj. Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esad Atić je zahvalio svim dosadašnjim supervizorima za Brčko i zvaničnicima Brčko Distrikta BiH koji su imali nezaobilaznu ulogu u razvoju Distrikta. On je dodao da je neophodno pokretanje novog investicionog ciklusa u Brčkom, koji bi bilo preduslov za nova zapošljavanja i unaprijedio razvoj cjelokupne zajednice.

2012-03-08-Svecana_akademija-4

Zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Anto Domić je rekao da uslovi u kojima je stvaran Brčko Distrikt BiH nisu dali izgleda za uspjeh, ali da su ipak stanovnici Brčkog svojim radom stvarali optimizam i međusobno povjerenje. Domić je dodao da je prošla, 2011. godina, bila godina krize vlasti i najveći test za Brčko Distrikt BiH. "Tada su eskalirale mnoge bolesti kao što su korupcija, nepotizam i birokratija i mogu se prevazići samo uz nuđenje jasnih vizija koje će omogućiti ekonomsku i socijalnu stabilnost", rekao je Domić. On je napomenuo da ova situacija nije najgora kriza koja se desila na ovim prostorima i da međusobnim povjerenjem, zajedničkim suživotom i upućenošću jednih na druge možemo uništiti sve prijetnje koje koče razvoj multietničkog društva.

2012-03-08-Svecana_akademija-Gavric

Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić naglasio je da je Ured supervizora za Brčko imao značajnu ulogu u uspješnoj realizaciji projekta "Distrikt" i dodao da su sve češća spominjanja ideje o okončanju supervizije potvrda zrelosti naše lokalne zajednice i uspjeha dugogodišnjeg partnerstva između Ureda supervizora i institucija Distrikta.

Gradonačelnik Gavrić je naglasio da Vlada Brčko Distrikta BiH intenzivno radi na jačanju saradnje sa nevladinim sektorom, mjesnim zajednicama, predstavnicima mladih, privrednicima i drugim asocijacijama civilnog društva koje aktivno zastupaju interese građana u svim oblastima života, ali i na realizaciji infrastrukturnih i drugih velikih projekata te borbi protiv korupcije.

"Dvanaest godina je historijski kratak period, ali je za nas koji živimo u Distriktu dovoljno dug da utemeljimo stav da je zajednički život u našem Distriktu moguć samo uz uvažavanje i poštovanje nacionalnog identiteta, jezika, vjere, kulture i tradicije svih", zaključio je Gavrić.

2012-03-08-Svecana_akademija-5jpg

Domaćini su, nakon svečane akademije, priredili koktel u Hotelu "Jelena"za sve zvanice.