Održana sjednica Vlade Brčko distrikta BiH na temu evropskih integracija

24.10.2014. Imajući u vidu da je Brčko distrikt BiH uz entitete izuzetno važan faktor u Bosni i Hercegovini kada se tiče usaglašavanja stavova i primjene evropskog zakonodavstva, na današnjoj tematskoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH usvojeni su prijedlozi Ureda za evropske integracije, a prvi se tiče Odluke o metodologiji za identifikaciju, izbor i praćenje projekata.

Image for news

"Dokumenti koji su danas usvojeni, napisani su u saradnji sa članovima Vlade, a čine osnov za daljnje sistematsko postupanje. Implementiranjem metodologije, principa pripreme, odobravanja i evaluacije izvršenja projekata više nećemo ad hoc rješavati važna pitanja", objasnio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
2014-10-24-Tematska_sjednica-Anto_Domic

Podsjećajući da je priprema projekata ključna stvar, on je istakao da je to nešto što treba zaživjeti u praksi ne samo zbog Evropske unije nego i zbog nas samih. Time bi se omogućilo racionalnije, funkcionalnije i efikasnije određivanje potreba u dijelu kapitalnog budžeta. Prema riječima šefa Ureda za evropske integracije Ilije Stojanovića ovom odlukom omogućeno je da se projekat formalno odobri prije nego što bude uvršten u budžet kroz tzv. program investicija, a onda se traže sredstva od EU, bilateralnih donatora ili iz drugih izvora.

2014-10-24-Tematska_sjednica-Ilija_Stojanovic

Odluka o osnivanju radnih grupa za europske integracije u Brčko distriktu BiH, koja je danas također usvojena, podrazumijeva način njihovog formiranja, razvrstavanja prema oblastima, sektorima, segmentima, kao i način izvještavanja. Isto tako odnosi se na međusobno usaglašavanje izvjesnih stavova i metodologije informisanja Skupštine Brčko distrikta BiH. "Proces evropskih integracija nije zadatak samo izvršnoj nego svim stubovima vlasti na prostoru Brčko distrikta BiH, jer sve ono što se bude radilo na tom putu će se primjenjivati u praksi, stoga je međusobno informisanje i educiranje u vezi s tim od iznimne važnosti", kazao je gradonačelnik uz napomenu da i građani moraju znati šta se trenutno radi i kakve su obaveze na putu ka EU.
On je dodao da je putem nekoliko informacija prezentovana pozicija Brčko distrikta BiH u smislu izvjesnih projekata kao i preporuka ka izvršenju obaveza BiH na putu ka EU. Informacija o ispunjavanju obaveza Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija primljena je k znaju kao i Informacija o statusu projekata finansiranih iz instrumenata pretpristupne pomoći EU razmatranih na sastanku IPA odbora za monitoring.
Na tematskoj sjednici Vlade k znanju je primljena Informacija o Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija za 2014. godinu. S obzirom da se u tom procesu od BiH očekuje jedinstven stav svih nivoa vlasti, dr. Domić je podsjetio da je već dolaskom na poziciju gradonačelnika tražio pomoć Evropske komisije da kroz program konsultanata pomognu u čitavom tom procesu ispunjavanja obaveza. Pored članova Vlade na današnjem tematskom zasjedanju prisustvovali su i predstavnici Delegacije EU u Brčkom Nataša Malinić i Slavomir Goga te stručni konsultanti na projektu "Pružanje podrške Brčko distriktu BiH u procesu EU integracija" dr. Malinka Ristevska-Jordanova i Kristina Cuculoska.

2014-10-24-Tematska_sjednica-sala-1