Održana prva redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

23.12.2016. Danas je održana prva redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH koja je odobrila Prijedlog Odluke o usvajanju konačne rang-liste za dodjelu stipendija.

Image for news
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojeni su i:
  • Prijedlog Odluke o isplati stipendija apsolventima
  • Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije Ostali grantovi pojedincima odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH za 2016. godinu
  • Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije Ostali grantovi  neprofitnim organizacijama u 2016. godini
  • Prijedlog Odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije Grantovi neprofitnim organizacijama u 2016. godini.
„Vlada je donijela Odluku o izdvajanju 668.000 KM za tri javna univerziteta u BiH. Grant u iznosu od 167.000 KM će biti dodijeljen Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Organizaciona jedinica Ekonomski fakultet u Brčkom. Grant u iznosu od 417.000,00 KM će biti dodijeljen Univerzitetu u Sarajevu, Organizaciona jedinica Brčko – Poljoprivredno-prehrambeni i Prirodno-matematički fakultet, a grant u iznosu od 84.000 KM bit će dodijeljen Sveučilištu u Mostaru, Organizaciona jedinica Brčko – Odnosi s javnošću.
Usvojena je također Konačna rang-lista za dodjelu stipendija na osnovu Pravilnika koji je Vlada donijela, a radi se o 160 studenata, za 10 mjeseci i iznosu od 200 KM. Prethodnim odlukama Vlade, apsolventi koji su stekli taj status 2016. godine nisu bili obuhvaćeni za dodjelu stipendija. Ovom odlukom smo i tim studentima, koji su ove godine apsolventi, omogućili dodjelu stipendije“, objasnio je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.
2016-12-23-1_RSV-2
 
Prijedlogom Odjeljenja za poljoprivredu usvojen je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2016. godinu.
 
Na prijedlog Komisije za papire od vrijednosti Brčko distrikta BiH usvojena je Odluka o odobravanju smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.
 
Na današnjem zasjedanju, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, donesena je i Odluka o utvrđivanju kriterija za dodjelu granta Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana“ Brčko distrikta BiH za izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima i šehidima u MZ 4. Juli Brčko distrikta BiH i Odluka o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu granta Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana“ Brčko distrikta BiH za izgradnju  spomen-obilježja poginulim borcima i šehidima u MZ 4. Juli Brčko distrikta BiH.
 
„Radi se o izgradnji spomenika za poginule borce i šehide u MZ 4. Juli u Brčko distriktu BiH. Sredstva su odobrena u iznosu od 41.000 KM“, izjavio je Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.
Čandić je dodao da će izgradnja spomenika biti realizovana tek nakon formiranja komisije zadužene za određivanje kriterija, uslova i prikupljanje dokumentacije u vezi sa zakonskim pravdanjem i načinom realizacije utrošenih sredstava.

Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja usvojen je Prijedlog politike o saradnji s iseljeništvom.
 
Usvojenom Odlukom o imenovanju člana Delegacije Bosne i Hercegovine za izradu teksta protokola o saradnji u traženju nestalih lica između BiH i Vlade Crne Gore i vođenja pregovora radi zaključenja istog,  prethodna odluka o imenovanju stavlja se van snage.