Održana promocija projekta Elektronska nastava

31.8.2012. U organizaciji Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, u Domu kulture u Brčkom održana je prezentacija projekta Elektronska nastava kojoj su prisustvovali mnogobrojni prosvjetni radnici brčanskih osnovnih i srednjih škola. Prisutne je pozdravio šef Odjeljenja za obrazovanje Esed Kadrić koji je istakao da je prezentacija upriličena kako bi se nastavnici i profesori upoznali sa novim metodama i pristupima rada koje već koriste zemlje u okruženju.

Image for news

2012-08-30-Elektronska_nastava-2

"Ovo je takozvana informatizacija nastave. Na ovaj način elektronski se vrši kontrola testova, prati prisustvo na nastavi, a ova metoda omogućava i roditeljima da na svom računaru prate rad djeteta, njegov redovan odlazak u školu kao i ocjene putem elektronskog dnevnika", rekao je Kadrić. On je dodao da Odjeljenje za obrazovanje trenutno ima izdvojeno 400.000 KM za nabavku računarske opreme te da će, ukoliko nastavnici i profesori prihvate ovu ideju, sredstva iskoristiti za realizaciju pilot projekta elektronskog učenja u nekoliko škola u Brčkom.

Predstavnik firme "CT computers" iz Sarajeva Adnan Subašić rekao je da ovaj način rada u školama predstavlja budućnost te da se on već koristi u zemljama u okruženju, najviše u Makedoniji, dok će Republika Srpska realizaciju projekta u nekim školama otpočeti već od septembra.