Održana prezentacija radnog materijala za „Program implementacije rodne ravnopravnosti“

3.12.2010. - U svrhu izrade kvalitetnog dokumenta, koji bi  bio dobra osnova za sve naredne aktivnosti vezane za primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, u Brčko distriktu BiH  održana je prezentacija radnog materijala pod nazivom „Program implementacije rodne ravnopravnosti“. Prezentaciju je održala u dvorani Skupštine Brčko distrikta zastupnica Marija Perkanović. Sastanku su  nazočile  članice radne skupine i predstavnici  OSCE-a, Ureda u Brčkom.

Image for news

Jedna od najvećih vrijednosti ljudskog društva jeste jednakopravnost spolova, i to je ujedno i jedno od temeljnih ljudskih prava koje predstavlja okosnicu svih drugih odnosa u ljudskom životu, istaknuto je na prezentaciji. Kako bi se sustavno pristupilo bavljenju širokim spektrom problema  jednakopravnosti spolova, Vlada Brčko distrikta  se opredijelila da izradi i usvoji programski dokument, kreiran u partnerstvu sa civilnim društvom i relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama, koje će ponuditi uvid u postojeće stanje kao i riješenje za poboljšanje stanja. Radna skupina, sastavljena od zaposlenih u Vladi i Skupštini Brčko distrikta i predstavnika nevladinog sektora, izradila je prednacrt programa rodne ravnopravnosti Brčko distrikta BiH, kojim je definirala pet strateških ciljeva i predložila mjere koje će doprinijeti unaprjeđenju u ovoj oblasti.

Prezentacija je bila namijenjena zastupnicima Skupštine Brčko distrikta koji se nisu odazvali pozivu zbog čega je nezadovoljstvo izrazila predsjednica Radne skupine Alma Burić-Bašić i istakla da to dovoljno govori  koliko su zapravo zainteresirani za rad ove skupine i temu kojom se bavi.