Održana prezentacija BH MAC-a o novom pristupu oslobađanja zemljišta od mina

21.4.2021. Na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine, a tako i na teritoriji Brčko distrikta BiH izvršena je ponovna procjena sumnjive površine u skladu s Međunarodnim standardima protuminskog djelovanja (IMAS), te je razvijen novi pristup za oslobađanje zemljišta od mina u BiH.

Image for news

Zbog prelaska na novi pristup rješavanja minskog problema u BiH, u budućem periodu neće biti deminiranja pojedinačnih lokacija, već će se sistemski rješavati teritorije ugroženih mjesnih zajednica. Novi pristup rješavanja minskog problema omogućit će brže rješavanje minsko sumnjivih površina na prostoru BiH, a samim tim i u Brčko distriktu BiH, uz manju upotrebu resursa, istaknuto je danas na prezentaciji koju je organizovao BH MAC u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić i šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić.

Kako je istaknuto, gotovo sve mjesne zajednice u Brčko distriktu BiH koje su pogođene ovim problemom su ruralne, a većina ih je vezano težišno za poljoprivredu i iskorištavanje prirodnih resursa.

Imajući u vidu složenost ove problematike neophodno je uložiti maksimum napora da se ovaj problem eliminiše i ugroženost građana svede na minimum. Rješavanje minskog problema prema novom pristupu zahtjeva realizaciju većih (MSP) projekata što prije nije bio slučaj.

Regionalna kancelarija Centra za uklanjanje mina u BiH Brčko (RK BH MAC-a Brčko) je u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost pripremila prvi projekat takovog tipa, putem kojeg će se preći na novi pristup rješavanja minskog problema u Brčko distriktu BiH.

Kroz završnu fazu projektovanja prvog MSP projekta za deminiranje od strane RK BH MAC-a Brčko, u koordinaciji s koordinatorom za deminiranje u Vladi Brčko distrikta BiH Danijelom Đurićem, te šefom Odjeljenja za javnu sigurnost, ranije je održan je niz sastanaka s interesnim grupama, kroz upoznavanje s novim pristupom oslobađanja zemljišta od mina i razmjenom informacija interesnih grupa. Kao jednu od najvažnijih pripremnih aktivnosti za prelazak na novi pristup rješavanja minskog problema, obaveza BH MAC-a i Odjeljenja za javnu sigurnost jeste upoznavanje predstavnika Vlasti i institucija Brčko distrikta BiH s ovim problemom te načinom rješavanja istog.

Na teritoriji Brčko distrikta BiH preostalo je još oko 13 miliona metara kvadratnih minsko sumnjive površine, koja će biti podijeljena u šest MSP projekata, a to su: Boderište, Brčko sjever, Ulice-Rahić-Bukovac, Brčko istok, Vukšić-Skakava i Brčko zapad. U toku ove godine očekuje se početak realizacije prvog projekta Brčko istok.