Održana peta redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

2.2.2017. Vlada Brčko distrikta BiH održala je petu redovnu sjednicu na kojoj su usvojene Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić istakao je da je ovim zakonom regulisana visina naknade plate tokom porodiljskog ili produženog porodiljskog odsustva zaposlenog jednog roditelja, materinski dodatak, pomoć za opremu novorođenčetu kao i dodatak za djecu i ostala prava poput psihosocijalnog tretmana ljudima koji žele djecu i trudnicama u toku trudnoće.

Image for news

„Spomenuti zakon je bio kontradiktoran. Došlo do različitog navođenja vremenskog roka za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava za opremu novorođenčeta. Predloženim smjernicama utvrđen je ovaj rok te se pravo na pomoć za opremu novorođenčeta ostvaruje bez izuzetka za svako novorođeno dijete u porodici, ukoliko roditelj novorođenog djeteta uz prijavu mjesta prebivališta i rodni list novorođenog djeteta podnese zahtjev za ostvarivanje prava na opremu za novorođenče u roku od 60 dana od dana rođenja djeteta“, istakao je Čandić. Jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta ostvaruje se u iznosu od 25% od prosječne mjesečne plate u Brčko distriktu BiH.

2017-02-02-Peta_redovna_sjednica-Sabrija_Candic

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i prijedlog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u skladu s obavezama iz Akcionog plana za provođenje mjera iz Reformske agende za BiH. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak kojim se nalaže svim članovima Vlade da do kraja sedmice dostave liste prioritetnih zakona koje planiraju kandidovati na razmatranje u 2017. godini. Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge odobrene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra za promet na malo medicinskih sredstava u specijalizovanim prodavnicama. Članovi Vlade razmatrali su i odobrili Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o naknadama troškova službenih putovanja zaposlenih u Policiji Brčko distrikta BiH. Usvojen je i Prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Komisiju za izbjeglice i raseljena lica BiH, Prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u operativnu grupu „Task force“ i radionice „Workshop“, s ciljem unapređenja odnosa između Republike Njemačke i BiH te Prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za učešće u pripremi akcionog dokumenta za sektor saobraćaja u BiH – IPA 2017. godine.

Usvojen je i Izvještaj o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za period od aprila do juna 2016. godine, Prijedlog Odluke o imenovanju člana Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH u ime Vlade Brčko distrikta BiH. Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu članovi Vlade usvojili su Prijedlog Zaključka za davanje saglasnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za potpisivanje Sporazuma s Narodnom Republikom Kinom u oblasti poljoprivrede, Prijedlog Zaključka o prihvatanju rezultata projekta „Jačanje kapaciteta u sektoru voda“ te Prijedlog Zaključka o usvajanju „Plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Brčko distriktu BiH“.