Održana kulturno-sportska manifestacija "U susret proljeću 2010"

20.5.2010. godine. Kulturno-sportska manifestacija „U susret proljeću 2010“ započela je 19. aprila Danima njemačkog filma u okviru kojih je prikazano šest prestižnih filmova njemačke produkcije. Novi broj časopisa „Riječi“ u izdanju Književnog kluba Brčko promovisan je i predstavljen spisateljski rad ovdašnjih autora. Manifestacija se dalje odvijala kroz predstavu „Totovi“ u izvođenju Kabarea iz Tuzle prema tekstu Ištvana Erkenja iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Žanrovski predstava je grotesktna tragi-komedija koja govori o mentalitetu ljudi sa ovih prostora. Ovu predstavu režirao je Brčak Goran Damjanac.

Image for news

Promocija knjige „Azbuka mog života“ Mirjane Bobić-Mojsilović upriličena je u brčanskom Domu kulture. To je priča  o haljinama, fotografijama, ljubavi, avanturi,  oproštaju, što je ustvari životna priča svake žene. Moderna priča o savremenom braku, o tom dugom trajanju, o navikama i ćutanju, o ljubavi koja hlapi godinama, o usamljenosti, o istinama i lažima. Tom prilikom je za ljubitelje lijepe pisane riječi i pozorišne umjetnosti iz Brčkog izvedena i predstava prema njenom djelu „Suze su OK“, koju igraju glumci „Zvezdara teatra“ iz Beograda. Ovo je veliki pozorišni hit, tekst istoimene drame koja je punila Narodno pozorište u Beogradu. Priča o pesnicima i njihovoj muzi, o želji da se ostavi trag u životu. Uzbudljiva melodrama sa zanimljivim krajem. Tom prilikom autorka Mirjana Bobić-Mojsilović je izjavila da ne postoji veća nagrada za pisca nego kad ima čitaoce ili publiku u pozorištu. Brčanska publika je bila oduševljena djelom novinarke, pisca, kolumniste i TV-voditeljke iz Beograda.

Završnica Kadetskog prvenstva Republike Srpske u rukometu za muškarce održana je u sali Ekonomske škole. Ekipa „Borca“ iz Banjaluke osvojila je prvo mjesto, drugoplasirana je bila ekipa „Sedmerca“ iz Bijeljine, a treće mjesto zauzeli su domaći rukometaši „Lokomotive“.

Manifestacija „U susret proljeću“ nastavljena je sadržajima iz  kulture - samostalnom izložbom slika Jusufa Muharemovića, koja je upriličena u Galeriji „LIKUM“-a, te književnom večeri posvećenom književniku Meši Selimoviću u     foajeu Doma kulture i pozorišnom predstavom prema njegovom romanu “Derviš i smrt“ u režiji Muharema Osmića.

2010-05-20-Promocija-jovanka-stojcinovic-nikolic

Manifestacija je nastavljena muzičkim događajima. Naime, u sali Gimnazije održan je koncert Zvonka Bogdana, koji njeguje staru gradsku pjesmu, te  džez koncertom „Lav Kovač bend“-a.

Predstavom „Šekspir na EGZIT“ brčanskoj publici u velikoj sali Doma kulture predstavili su se članovi Teatra „EGZIT“ iz Zagreba.

Veče prijatelja, smotru folklora priredili su entuzijasti iz Mjesne zajednice Rašljani, koji su predstavili bogatstvo tradicije i narodnih običaja ovog kraja distrikta.

Tamno oko ulice“ naslov je zbirke poezije pjesnikinje Jovanke Stojčinović- Nikolić iz Doboja, koja je pred oko 70-ak prisutnih uspješno promovisana u Foajeu Doma kulture.

Knjigu poezije „Tamno oko ulice“, vješto, nepretenciozno i znalački je predstavila prof. dr. Bojana Stojanović-Pantović.. Dr. Pantović je rekla da ova zbirka, ali i čitav pjesnički opus autorke čine jedan poseban i osebujan lirski spjev - poemu, te kao takvu Jovanku Stojčinović-Nikolić, svrstava među vodeće današnje ženske pjesnikinje. Autorka je dosada objavila 12 zbirki poezije, a za svoje stvaralaštvo nagrađivana je u BiH i Srbiji.

 

2010-05-20-turnir-u-malom-fudbalu2010-05-20-Prezentacija-borilackih-vjestina

2010-05-20-DjuricAleksandar2010-05-20-gastronomija

U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu održan je turnir u malom fudbalu u konkurenciji veterana na stadionu malih sportova "Ficibajer". Učešće na turniru uzelo je osam ekipa, i to: Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu; Sportsko društvo "Veteran"; Ekipa "Profesori";"Raja sa Ficibajera 1"; Sportsko društvo "Medicinar"; Malonogometni klub "Klanac"; "Raja sa Ficibajera 2" i "Tehnograđa".U finale su se plasirale ekipe "Tehnograđa" i Pododjeljenja za sport i kulturu, koji je u regularnom toku utakmice završen neriješeno 1:1, a nakon izvođenja penala, rezultatom 4:2 pobijedila je ekipa Pododjeljenja za sport i kulturu.

Realizovanjem ideje Hadžema Hajdarevića, predsjednika Organizacionog odbora 49. međunarodne književne manifestacije u BiH „Sarajevski dani poezije, Brčko distrikt je imao veličanstvenu priliku da ugosti velike pjesnike sa čak četiri kontinenta.

Briljantan nastup i sjajan prijem u Brčkom su imali pjesnici: Robyn Rowland (Australija), Hanane Aad (Liban), Vjačeslav Kuprijanov (Rusija), Mohammad Ali Migdady (Jordan), Gao Xing (Kina), Peter Waugh (Velika Britanija), Mehmed Djedović (BiH), te članovi Književnog kluba Brčko distrikta Žarko Milenić, Hakija Karić, Ljiljana Tadić i Suvad Alagić.  Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unapređenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Vladina manifestacija „U susret proljeću“ nastavljena je tokom vikenda Otvorenjem izložbe Senaida Buljubašića pod nazivom „Čežnja za ljetom“, u prostoru brčanskog „LIKUM“-a.

Slikar Senaid Buljubašić je poznat ljubiteljima likovne umjetnosti u Brčko distriktu kao eksponirano ime sa Likovne radionice i kolonije „SAVA“, a ono što ovu autorsku izložbu izdvaja od prethodnih desetak autorskih predstavljanja ovog slikara u BiH, Srbiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Austriji, je pozicioniranje nove tehnike, tzv. foreks tehnike, na ovim prostorima.

Prema vlastitim riječima, Buljubašić je ostao vjeran svom umjetničkom izrazu, kojemu je u osnovici ženski akt, ali u foreks tehnici rađenoj kreonom, slika dobija novu patinu sa uljem i akril bojama, a sve je postavljeno na foreks ili ofset tabli sa urezanim dijelovima bakra pričvršćenim na medijapan ekserima i čavlima.

Inače, slikar Senaid Buljubašić živi i radi u Srebreniku, gdje je direktor Centra za kulturu i informisanje. Osim desetak samostalnih, iza sebe ima cijeli niz kolektivnih izložbi u BiH i inostranstvu.

Prezentaciju borilačkih vještina priredili su treneri i članovi brčanskih klubova koji njeguju drevne borilačke vještine u sali DTV „Partizan“ ljubiteljima ove vrste sporta.

2010-05-20-gastronomija-2

„Гастро сусрете 2010”, чијом презентацијом у Вили “Цицибела” се окончава Манифестација “У сусрет прољећу”, приредили су Владино Одјељење за привредни развој, спорт и културу те Удружење хотелијера и ресторатера. Гости ове презентације имали су прилику пробати разноврсне и укусне кулинарске специјалитете овог поднебља.