Održana konferencija za novinare: stanje na terenu se pogoršava

15.5.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović na konferenciji za novinare održanoj danas u 13.00 sati povodom poplava u Brčko distriktu BiH potvrdili su da se situacija na terenu pogoršava te da je sve više zahtjeva za intervencijama.


Image for news
Intenzitet padavina se ne smanjuje, vodotoci su već jučer izlili, nivo Save je u porastu. Ekipe su na terenu i djeluju u mjeri u kojoj se može pomoći ljudima u smislu distribuiranja živežnih namirnica, vode za piće, a pomaže se i u spašavanju materijalnih dobara i dopremanju mehanizacije. I dalje je preporuka građanima da zovu jedinstveni broj operativnog centra 121 i 123.
Gradonačelnik Domić je naglasio da se preduzimaju maksimalni napori da se prvenstveno sačuvaju ljudski životi, te životinje, materijalna dobra i ostalo. "Ekipe ostaju na terenu, koordinacija sa mjesnim zajednicama je uspostavljena, spremni smo na svaki vid pomoći ali također očekujemo i razumijevanje od stanovnika Brčko distrikta BiH da se ova krizna situacija prebrodi", izjavio je dr. Domić. Prema riječima šefa Odjeljenja za javnu sigurnost i načelnika Štaba civilne zaštite Uroša Vojnovića prioriteti su u prvom redu ljudski životi, odnosno stari, nemoći i djeca, potom odrasli, te životinje, stambeni i privredni objekti. "Hrana i voda se trenutno dostavljaju uz pomoć policije, što usporava isporuku. Potrebe ugroženih stanovnika su veće od zaliha koje imamo kada je u pitanju dostava potrebne opreme, stoga je potrebno osigurati dostatnost istih. Prema posljednjim informacijama blokiran je most na Klancu. Sva područja su ugrožena, ponajviše stari dio Brke koji je potpuno odsječen, te Palanka, Vukšić i Vučilovac, odnosno donji sliv rijeke Tinje. Uporedo s aktivnostima Odjeljenja za javnu sigurnost, Odjeljenje za poljoprivredu šalje kamione sa pijeskom i rovokopačima, dok je inspekcija na potezu Grbavica uspjela da spusti nivo vode za dva metra. Odjeljenje za stručne i administrativne poslove sarađuje s mjesnim zajednicama, a javna zdravstvena ustanova obilazi dijelove do kojih može prići svojim vozilima", naglasio je Vojnović u nadi da će se na taj način uspjeti da odgovori na trenutno stanje elementarne nepogode. Dževdet Šahović, šef Odjeljenja za poljoprivredu je naveo da je jutros angažovano devet sektorskih rukovodilaca na odbrani od poplava koji su raspoređeni po mjesnim zajednicama i u stalnom su kontaktu sa regionalnim rukovodiocima. "Pored firme koja je ugovorom vezana za odbranu od poplava angažovali smo JP "Komunalno Brčko" koji su odvezli 30 kubika pijeska u Palanku, Brku i Brodušu. Trenutno su bageri intervenisali u G. Rahiću, kao i u području Krepšića. Uključili smo također dva doktora veterine u Seonjacima i G. Rahiću koji su u kontaktu sa mjesnim zajednicama i sektorskim i regionalnim rukovodiocima ako bi prilikom evakuacije došlo do povrede životinja da bi mogli hitno intervenisati", objasnio je Šahović dodajući da je Sava narasla 6-10 cm, dok nivou rijeke Tinje nedostaje 25 cm da dostigne najveći nivo koji je ikad zabilježen. Šahović je još napomenuo da su na području Vučilovca uključene sve tri pumpe na crpnoj stanici te je rad uključen u tri smjene. Šefovi resornih odjeljenja odmah će se priključiti ekipi od pedesetak ljudi koji su na terenu s ciljem smanjenja djelovanja nastalih poplava.