Održana konferencija pod nazivom "Ekološki zahtjevi i industrija"

23.2.2011. Obaveza Bosne i Hercegovine na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u oblasti zaštite životne sredine bio je povod za organizaciju konferencije pod nazivom "Ekološki zahtjevi i industrija", održanoj u prostorijama Privredne komore Brčko distrikta BiH.

Image for news

Konferenciju je organizovalo Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH u saradnji sa Privrednom komorom, IPPC projektom BiH i EBRD/TAM BAS projektom u BiH. IPPC direktiva je jedna od najznačajnijih direktiva iz ove oblasti koja definiše integrisano sprečavanje i kontrolu zagađivanja s ciljem postizanja viših standarda zaštite životne sredine uz istovremeno obezbjeđivanje ekonomičnosti i podsticaj tehnoloških inovacija.

 

Prema riječima Nade Ljubojević, višeg stručnog saradnika za zaštitu okoline u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, ovo odjeljenje kao nadležno za segment zaštite životne sredine je od implementacije Zakona o zaštiti životne sredine do danas izdalo oko 80 ekoloških dozvola. To se odnosi na velika, stara i nova postrojenja. Prema njenim riječima posebno su utvrđeni uslovi za dobijanje ekološke dozvole za nova postrojenja, a posebno za stara postrojenja. Starim prostrojenjima, koja datiraju još od prije 2004. godine, prije nego što su doneseni zakoni iz oblasti zaštite životne sredine, je data mogućnost da svoju ekološku dozvolu mogu pribaviti do 2010. godine, što su oni već učinili i sa zadovoljstvom, istakla je Ljubojević, mogu da kažem da su oni shvatili važnost zaštite životne sredine u svom radu.Tako da su blagovremeno podnijeli zahtjev te dobili ekološke dozvole. Ona je još dodala da BiH na svom putu ka evropskim integracijama mora izvršiti usklađivanje svojih zakona sa zakonima EU, te da to i slijedi u narednom periodu. Ona je kazala da se nada da razvoj privrede neće ometati usklađenost našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Nenad Vuković, sekretar Privredne komore u Brčkom, istakao je ovom prilikom zadovoljstvo i čast što su domaćini reprezentativnim predstavnicima iz oblasti konsultantskih usluga vezano za oblast ekoloških potreba, gdje su predstavnici firmi svojim prisustvom mogli da čuju i nauče nešto novo što će biti korisno za svako preduzeće, prema savremenim standardima njihove potrebe sa aspekta ekologije. Ovo su obaveze koje su neizbježne u daljem radu u procesu standardizacije firmi, što je neophodno da bi firma mogla plasirati svoje proizvode na tržište EU, i inače potreba zaštite čovjekove sredine svakako je jedna od obaveza preduzeća prema lokalnoj zajednici, istakao je Vuković.

Kurt Terpaard Jensen, vođa tima na projektu EU koji se bavi industrijom kao teškim zagađivačem, je istakao da su do danas na listu stavili osam takvih potrojenja u Brčkom, a da ih u BiH ima ukupno 115. On je kazao da je usklađivanje zakona BiH sa zakonima EU obavljeno do 70 %.

Sa skupa je upućena poruka da industrijska postrojenja trebaju preduzeti odgovornost za životnu okolinu, što znači da na dnevni red treba staviti ulaganje u zaštitu okoline. Zaštita životne sredine treba biti dio poslovnog plana kao i sva druga pitanja. Isto tako treba sklopiti dobre sporazume, odnosno ugovore sa lokalnim organima vlasti, ugovore koji su visokog kvaliteta. S jedne strane to znači da vi kao industrijsko postrojenje budete pravno zaštićeni, a s druge strane da ste sami uradili jasan plan za ulaganje u zaštitu životne sredine, naglasio je Jensen.

Tokom konferencije preduzećima iz Brčko distrikta BiH predstavljene su odredbe IPPC direktive, nove BAT smjernice za određene djelatnosti, novosti u oblasti standardizacije malih i srednjih preduzeća, te postupak aplikacije i izdavanje ekoloških dozvola.