Održana druga redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

11.1.2017. Vlada Brčko distrikta BiH održala je drugu redovnu sjednicu na kojoj je razmatran Dokument okvirnog budžeta Brčko distrikta BiH 2017–2019. godine. Nakon diskusije članova Vlade te predstavnika Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH kao izvjestioca o ovoj tački dnevnog reda, donesen je zaključak da se novoizabrani članovi Vlade do kraja ove sedmice detaljnije upoznaju sa zahtjevima odjeljenja te da u toku naredne sedmice izvrše dodatne konsultacije s predstavnicima Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

Image for news

„Rukovodioci organa uprave zatekli su budžetske zahtjeve svojih prethodnika te smo stoga danas povukli ovaj dokument s dnevnog reda kako bi bile izvršene dodatne konsultacije i on u što skorijem roku usvojen s krajnjim ciljem donošenja budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. Prema prognozama Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH budžet za 2017. godinu bi trebao biti usvojen do 1. maja 2017. godine.

„Smatram da bi za ovu lokalnu zajednicu bilo najbolje da se ovaj finansijski dokument usvoji do 31. marta i mi ćemo raditi u punom kapacitetu da sve obaveze završimo u što kraćem roku, s obzirom na ranija iskustva i manjkavosti odluke o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija koja je trenutno na snazi te veoma malo prostora za planske aktivnosti“, dodao je gradonačelnik Milić.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su niz odluka kojima su imenovali predstavnike Brčko distrikta BiH u radne grupe, upravne odbore i komisije.

2017-01-11-2_RSV

Riječ je o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u: Upravni odbor za projekat „Izgradnja kapaciteta Vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu s civilnim društvom – faza III“; Zajednički odbor za primjenu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u državi Katar; Radnu grupu na državnom nivou za izradu sporazuma o održavanju mostova na državnoj granici između BiH i Republike Srbije; Međudržavnu komisiju za praćenje provođenja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji; Radnu grupu  za izradu dokumenta strateškog tipa za oblast mladih u BiH te Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti u BiH u oblasti cyber sigurnosti.

Na drugoj redovnoj sjednici Vlade usvojen je Zaključak na nacrt Memoranduma o saradnji u oblasti mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske, na prijedlog Odjeljenja za stručne i stručne i administrativne poslove.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o davanju saglasnosti za zaključenje Sporazuma o saradnji u području zaštite bilja i biljnog karantina između Vlade Islamske Republike Iran i Vijeća ministara BiH te Smjernice za izradu odluke o budžetskom finansiranju i sufinansiranju programa i projekata udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojene su sljedeće tačke dnevnog reda:

  • Razmatranje i usvajanje Prijedloga zaključka u vezi s Nacrtom osnova za pristupanje BiH Međunarodnoj konvenciji o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine;
  • Razmatranje i usvajanje Prijedloga zaključka u vezi s Nacrtom osnova za pristupanje BiH Međunarodnoj konvenciji o teretnim linijama;
  • Razmatranje i usvajanje Prijedloga zaključka u vezi s Nacrtom osnova za pristupanje BiH Konvenciji o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je odluke o davanju saglasnosti za angažovanje dva izvršioca za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove te dvanaest izvršilaca u Odjeljenju za evropske integracije.