Održana 99. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


1.6.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 99. redovnoj sjednici većinom glasova odobrila Nacrt zakona o oružju i municiji. Zakon koji je donesen 2002. godine je u mnogim odredbama prevaziđen te se pristupilo donošenju novog zakonskog rješenja iz ove oblasti, objasnio je predlagač zakona, šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Lujić. On je istakao da je ovim zakonskim aktom regulisana klasifikacija oružja dozvoljena za posjedovanje i nošenje, kao i utvrđeni kriteriji prema kojima se određuje ko može da raspolaže oružjem te način njegovog čuvanja. Lujić je naglasio da prema ovom zakonu oružje mogu da posjeduju lica koja su navršila 21 godinu starosne dobi te da su propisane i adekvatne kazne za neovlašteno posjedovanje i nošenje oružja i dodao da je ovaj zakon usklađen sa propisima Evropske unije.

Image for news
Zakon o izmjeni Zakona o eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu BiH jednoglasno je odobren od članova Vlade distrikta. Ovaj dokument je izmijenjen samo u jednom članu a koji se odnosi na dokumentaciju koja se podnosi u procesu eksproprijacije nekretnina, odnosno glavnog projekta za izvođenje radova ili izgradnju objekta, što je čak za godinu dana usporavalo proces eksproprijacije. To izmjenom zakona neće biti obavezno u cilju pojednostavljenja postupka koji prethodi pokretanju procesa eksproprijacije i postizanju većeg stepena efikasnosti i ekonomičnosti u sprovođenju postupka za izdavanje rješenja u procesu eksproprijacije.
Vlada Brčko distrikta je donijela i Odluku o kriterijima za stambenu izgradnju za raseljena lica srpske nacionalnosti iz Federacije BiH. Prema ovoj odluci Budžetom Brčko distrikta je za ovu namjenu odobreno 250.000 KM, a korisnik, prema utvrđenim kriterijima, može dobiti maksimalno 10.000 KM kao vid jednokratne novčane pomoći ako ima započetu izgradnju stambenog objekta ili plac.
Odluka o utvrđivanju kriterijuma za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći demobilisanim borcima i članovima porodice umrlog demobilisanog borca na području Brčko distrikta dobila je podršku na 99. redovnoj sjednici Vlade distrikta. Ovom odlukom utvrđeni su korisnici prava na jednokratnu pomoć, koja se dodjeljuje redovno, te vrsta i visina pomoći. Za pomoć demobilisanim borcima obezbijeđeno je iz Budžeta za 2011. godinu 300.000 KM, a za slučaj smrti demobilisanog borca još 100.000 KM.
Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu dobio je podršku članova Vlade distrikta. Primanje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji otpočeće 6. juna u prostorijama ODP „Posavine“. Ovogodišnjim budžetom izdvojeno je 5 miliona KM za ovu namjenu, a pošto su ova sredstva nedovoljna, planirano je obezbjeđivanje dodatnih sredstava predstojećim rebalansom budžeta. Pravilnikom je predviđen podsticaj biljne i stočarske proizvodnje, kapitalnih investicija - podizanja plastenika, staklenika i novih nasada voća, te ruralnog razvoja. Uvedene su i nove mjere koje korisnici podsticaja moraju ispuniti a odnose se na osiguranje biljne i životinjske proizvodnje od elementarnih nepogoda i na obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja.