Održana 97. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

9.11.2015. Na vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za angažovanje izvršilaca u Odjeljenju za obrazovanje za izvođenje nastave u školama Brčko distrikta BiH kako bi se osigurao kontinuiran nastavni proces.

Image for news
2015-11-12-97__VSV-Niko_Stoparic

Razmatrajući informaciju o potrebi angažovanja izvršilaca, šef Odjeljenja za obrazovanje Niko Stoparić je pojasnio da će kao prelazno rješenje do okončanja procedure konkursa biti angažovano do sedam izvršilaca po ugovoru o djelu, i to tri u Tehničkoj i četiri u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Brčko distrikta BiH.

On je napomenuo da je obrazovanje djelatnost od općeg društvenog interesa te da Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH ima zakonsku obavezu da osigura potrebne kadrove za izvođenje nastave. Kako su komplikacije u vezi s budžetom za 2015. godinu dovele do odgađanja procesa zapošljavanja u organima javne uprave Brčko distrikta BiH, pa i u Odjeljenju za obrazovanje, pojavio se problem manjka kadrova potrebnih za neometano izvođenje nastave u školama Distrikta. Među nastavnicima u Odjeljenju za obrazovanje nema odgovarajućih kadrova za popunjavanje upražnjenih pozicija do okončanja konkursa, jer nemaju odgovarajuće profile koji su potrebni za izvođenje nastave za stručne predmete.

„Osim nedostatka profesora farmaceutske grupe predmeta, u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi nedostaje i jedan nastavnik fizike, a u Tehničkoj školi nastavnik tekstilne grupe predmeta, kao i po jedan nastavnik stručnih predmeta u odjeljenjima saobraćajnog i geodetskog smjera“, saopćio je novinarima po završetku sjednice šef resornog odjeljenja.
Stoparić je također najavio da će Odjeljenje za obrazovanje sljedeće sedmice raspisati konkurs za prijem nastavnika predmetne nastave, kao i nastavnika farmaceutske grupe predmeta na neodređeno vrijeme.

„Odjeljenje je već raspisalo konkurs za popunu upražnjenih pozicija za učitelje i vjeroučitelje, za direktore i njihove pomoćnike, te za prijem dva nastavnika harmonike u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom. Danas su sa kandidatima obavljeni usmeni intervjui, a u naredni ponedjeljak i petak bit će zakazani pismeni testovi za direktore i pomoćnike direktora, a potom i za učitelje“, precizirao je Stoparić.