Održana 97. i 98. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

18.11.2015. Vlada Brčko distrikta BiH danas je odobrila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u cestovnom saobraćaju Brčko distrikta BiH.

Image for news
2015-11-18-98_RSV-Svjetlana_Civcic
Šefica Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić kazala je da se ovim izmjenama u zakonu uvode kontrole rada stanica za tehnički pregled vozila kao i videonadzor direktno povezan s inspekcijom, uz mogućnost da se izvrši vanredni tehnički pregled. Pored toga, navela je da se inspekciji daje mogućnost audio i video snimanja što će pomoći i u kontroli nelegalnog taksi prevoza. Zakonom se također zabranjuje da se vozači motornih vozila za vlastiti prevoz lica zaustavljaju na određenim mjestima i kazne ako inspekcija uvidi da se to događa.
Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je set odluka koje se tiču programa utroška sredstava s pozicije grantovi  nevladinim organizacijama koje se bave humanitarnim deminiranjem, zaštitom i spašavanjem, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i obrazovnim naučnim institucijama, za realizaciju projekata iz oblasti zaštite od požara u ukupnom iznosu 208.904,82 KM.
Pored toga, usvojena je i Odluka o odobravanju programa utroška sredstava koja se dodjeljuju za finansiranje Projekta „Hazard pojave i razvoja klizišta na području Brčko distrikta BiH s analizom mogućnosti prevencije i optimalnih uslova sanacije“ u visini od 40.000,00 KM i Projekta „Donji Rahić sliv potoka Kolobara 2“, tehničko izviđanje, u iznosu od 115.000,00 KM.
Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge na 98. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne pomoći za rješavanje socijalnog statusa radnika koji su radili u ODP Fabrici obuće „Izbor“ Brčko.
2015-11-18-98_RSV-Andja_Nikolic
Za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je 850.000,00 KM, potvrdila je šefica resornog odjeljenja dr. Anđa Nikolić dodajući da pravo na pomoć ostvaruju svi radnici koji su do 1992. godine radili u ODP „Izbor“ Brčko, trenutno su nezaposleni, a u posljednjih pet godina prijavljeni na području Brčko distrikta BiH.
Vlada Distrikta očitovala se danas na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH dajući uslovnu saglasnost na Zaključak o izdvajanju sredstava za plaćanje transporta vakcina, koje je Republika Turska donirala Bosni i Hercegovini, na osnovu Sporazuma s Vijećem ministara BiH, ukoliko saglasnost prethodno daju Republika Srpska i Federacija BiH, precizirano je u vladinom zaključku. Šefica resornog odjeljenja dr. Anđa Nikolić je izjavila da je vrijednost vakcina, koje bi bile poklonjene BiH, 375.000 eura. Riječ je o 41.000 doza vakcine DTP /difterija-tetanus-polio/ i 52.500 doza MMR /morbili-mumps-rubeola/.
Usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2015. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, šesti dio.
Na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Vlada Distrikta dala je saglasnost na Prijedlog zaključka na Protokol o strateškoj procjeni životne sredine (Sea Protocol), uz Konvenciju o procjeni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica.
Članovi Vlade podržali su i usvajanje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti za angažovanje tri izvršioca za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Uredu za upravljanje javnom imovinom kao i Prijedloga odluke o kandidovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radno tijelo na državnom nivou – Državna komisija za integrisano upravljanje granicom Bosne i Hercegovine.
S dnevnog reda 97. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju u vezi s analizom službenih putovanja za period od juna do septembra 2015. godine te Izvještaj Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH o ostvarenim prihodima i realizovanim rashodima po budžetskim organizacijama za septembar 2015. godine.
Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić izjavio je da su u septembru mjesecu ostvareni prihodi od oko 17 miliona konvertibilnih maraka što čini dvanaestinu ostvarenih prihoda koji su zacrtani u budžetu za ovu fiskalnu godinu.
„Porezni prihodi na godišnjem nivou ostvaruju se u stopostotnom iznosu i situacija je u vezi s tim stabilna, ali je potrebno poboljšati planiranje i ostvarivanje vlastitih prihoda“, naznačio je Lučić.

2015-11-18-98_RSV-Mato_Lucic

Usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa s 95. i 96. redovne i 95. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.