Održana 96. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

26.10.2015. Na dnevnom redu 96. vanredne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju u vezi s postupanjem budžetskih korisnika za vrijeme trajanja Odluke o privremenom finansiranju organa i institucija Brčko distrikta BiH za period od 19. 10. do 31. 12. 2015. godine, od 20. oktobra 2015. godine.

Image for news
„Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH dala je obavještenje svim članovima Vlade kako se ponašati i postupati do kraja godine u drugačijim i novim okolnostima s obzirom na to da je nakon donošenja presude od strane Apelacionog suda i ukidanja Budžeta za 2015. godinu Vlada Brčko distrikta BiH izmijenila Zakon o budžetu u kojem je stvorila pravni osnov za funkcionisanje po Odluci o privremenom finansiranju“, objasnio je u izjavi novinarima gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
2015-10-26-96_VSV-2
Imajući u vidu da pojedine odredbe tog obavještenja nisu na jednak način shvaćene od svih članova Vlade, na vanrednoj sjednici analizirano je postupanje u narednom vremenskom periodu i konstatovao da je sve ono što je urađeno prije donošenja presude Apelacionog suda rađeno u skladu sa zakonima Brčko distrikta BiH.
„Nužno je da svi članovi Vlade, najkasnije do srijede, za nastavak vanredne sjednice dostave analitiku utroška sredstava za programe i projekte koji su planirani do kraja godine kako bi se izradio jedinstven dokument koji će pratiti uputstvo o postupanju u ovakvim uslovima i koji će se primjenjivati do usvajanja budžeta ili do kraja godine. U uputstvu će se dodatno objasniti izvjesni pojmovi stvaranja obaveze ili započetih radnji u smislu realizovanja kapitalnog budžeta iz 2015. godine kao i programa i projekata koji su odobreni u ranijem periodu, a koji do kraja nisu realizovani. Kada je u pitanju proces zapošljavanja, potrebno je također napraviti jasan i precizan plan koje su to pozicije koje ćemo popunjavati, prvenstveno u Odjeljenju za obrazovanje“, izjavio je gradonačelnik Domić.
On je dodao da, prema tumačenju finansijskih stručnjaka, svi oni projekti koji su započeti, objavljeni konkursi, potpisane odluke o dodjeli ugovora ili uvođenja u posao nastavljaju se realizovati nezavisno iz koje godine se finansiraju.