Održana 96. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

27.4.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 96. redovnoj sjednici donijela zaključak da se informacija Odjeljenja za javni registar o stanju u Pododjeljenju za matičnu evidenciju i Pododjeljenje za lična dokumenta u razdoblju od 1.1 do 30.3.2011. godine prima k znanju. Tom prilikom šef Odjeljenja za javni registar, Zekerijah Osmić upoznao je članove Vlade sa problematikom sa kojom se susreću ova dva Pododjeljenja, a koji se odnosi na nedostatak radnika, s obzirom na obim poslova koji se udvostučio u posljednjih nekoliko mjeseci.

Image for news
Jednoglasnu podršku članova dobila je i Odluka o kriterijumu i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH, kao i odredba da rok prebivališta studenata u Brčko distriktu BiH, njihovih roditelja odnosno staratelja mora biti najmanje dvije godine. Odluka o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za razdoblje od 1.1.2011. godine do 31.12.2011. godine također je dobila podršku članova Vlade. Rizo Čivić, šef Odjeljenja za obrazovanje kazao je da je ove godine predviđen iznos od 705 hiljada konvertibilnih maraka za stipendiranje studenata Brčko distrikta BiH. Prema riječima Čivića, Odjeljenje je sačinilo inovirane kriterije kao i Odluku o broju i visini stipendija za studente Brčko distrikta. Stipendija se dodjeljuje 10 mjeseci u iznosu od 200,00 KM . Kada su u pitanju kriteriji, ističe Čivić, novina u odnosu na prethodne godine jeste da se u cilju ustanovljavanja tačnosti prebivališta traži da student i članovi njegove porodice, roditelji odnosno staratelji trebaju biti prema evidenciji Javnog registra stanovnici Brčko distrikta najmanje dvije godine prije raspisivanja oglasa. Druga izmjena, navodi Čivić, jeste dostignuti nivo obrazovanja bodovanje godine odnosno ispita, imajući u vidu da su zakonski na istoj osnovi i klasični i bolonjski sistem, imajući u vidu da su po bolonji svi ispiti jednosemestralni , bodovanje ispita stavilo je u neravnopravan položaj studente koji studiraju po klasičnom sistemu.Tako da smo predložili da se u ovoj godini boduje godina studija, svaka postignuta godina znači po pet bodova a da se ne boduju kao u prošlim godinama broj položenih ispita. Istovremeno institucije Brčko distrikta kao i socijalni partneri dostavili su listu onih kadrova kojih trenutno nema na Zavodu za zapošljavanje, a za koje je iskazan interes Institucija Vlade Brčko distrikta, istakao je Čivić. Tako u ovoj godini raspoloživih ukupno 120 mjesta, od toga je predviđeno 35 deficitarnih struka, zatim 4 stipendije za studente prvih godina koji su bili učenici generacije, te 81 stipendija za studente druge i starijih godina. Za osam do deset dana prema kriterijima biti će objavljen konkurs i Radna grupa koja će biti određena će imati zadatak da u roku od dva mjeseca donese konačnu rang listu koja će se uputiti Vladi na usvajanje, dodao je Čivić.
Članovi Vlade jednoglasno su donijeli i Odluku o osnivanju Vijeća za razvoj i promociju preduzetništva u Brčko distriktu BiH.
Kada je u pitanju razmatranje zahtjeva Policije Brčko distrikta BiH za realizovanje članka 2. Ugovora o ustupanju na privremeno korištenje poslovnih prostorija, članovi Vlade su jednoglasno donijeli zaključak kojim se zadužuje šef Ureda za upravljanje javnom imovinom da u roku od sedam dana informira Vladu o poslovnom prostoru u koji će se smjestiti služba za registriranje vozila i sa prijedlogom kada će se on i iseliti.
Kada je u pitanju kadrovska problematika u Direkciji za finansije Brčko distrikta BiH, predstavnici Vlade jednoglasno su donijeli zaključak, kojim se kaže da se direktor Direkcije za finansije dogovori sa gradonačelnikom o ovom pitanju.
Informacija o radu Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Pododjela za javne nabavke od 1.1 do 31.3.2011. godine primljena je k znanju.
K znanju je jedoglasno primjena i informacija o uplatama doprinosa prilikom isplate plata zaposlenih u privatizovanim preduzećima.
Članovi Vlade donijeli su odluku o uspostavljanju Policijskog odbora, te imenovanju Mileta Juroševića za člana Policijskog odbora, Huseina Ribića za zamjenika člana Policijskog odbora, te je jednoglasno odlučila i o ponovnom imenovanju Halida Emkića za člana Policijskog odbora. Jednoglasno je usvojena i Odluka o imenovanju Vesne Tomić, za člana policijskog odbora iz reda državnih službenika, te o imenovanju Miroslava Sajlovića, za zamjenika člana Policijskog odbora iz reda državnih službenika.
Na sjednici je jednoglasno donešena i Odluka o davanju saglasnosti za vođenje pregovaračkog postupka za sukcesivnu isporuku tekućih goriva za vozila u vlasništvu Brčko distrikta BiH.