Održana 95. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

20.4.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 95. redovnoj sjednici razmatrala Informaciju o stanju stečajnog postupka u ODP „Interplet“. Stečajni upravnik Mladen Košutić rekao je da stečajni postupak nad ovim preduzećem traje četiri godine i da osam pokušaja prodaje opreme nije dalo rezultate jer nema interesa na tržištu za ovu zastarjelu opremu tekstilne industrije. On je informisao članove Vlade da je odbor povjerilaca ovog preduzeća odlučio da se kompletna oprema proda kao sekundarna sirovina na kg kombinovanim metodom prikupljanja ponuda i licitacijom tri najbolja ponuđača. Na ovaj način bi bila prikupljena sredstva za podmirenje troškova postupka. Košutić je predložio Vladi da iznađe mogućnosti i uplati doprinose u iznosu od 242.440 KM za povezivanje radnog staža radnicima koji su se zatekli u radnom odnosu u vrijeme pokretanja likvidacije „Interpleta“, koja je prerasla u stečaj. Vlada je donijela zaključak da se ova informacija uputi u Skupštinu distrikta na Koordinaciono tijelo da bi se utvrdio stav i odredile smjernice daljeg postupanja.

Odluka o Cjeniku šumskih proizvoda na području Brčko distrikta dobila je podršku članova Vlade distrikta. Ovim cjenovnikom utvrđuju se cijene šumskih drvnih sortimenata i ostalih šumskih proizvoda koji vode porijeklo iz šuma u vlasništvu Brčko distrikta BiH i privatnih šuma na području Brčko distrikta BiH, način obračuna sredstava za prostu reprodukciju privatnih šuma i obračun visine pričinjene štete u šumama na području Brčko distrikta BiH.
Na osnovu Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC fonda za međunarodni razvoj, koji je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH potpisao u Beču krajem februara, Sporazum o zajmu za stambenu obnovu u Brčko distriktu, koji iznosi 525.000 dolara, dobio je podršku članova Vlade distrikta. Zaključeno je da se ovaj sporazum pripremi za potpisivanje sa Vijećem ministara BiH.
Budući da je Odjeljenje za komunalne poslove primilo zahtjev izvođača radova na Fabrici vode „VA TECH Wabag GmbH“, kojim se traži da se izvrši obračun razlike u cijeni za radove koji su izvedeni u periodu od 31. marta 2008. godine do 10. jula 2010. godine, Vlada je donijela zaključak da se angažuje Ekonomski institut iz Banje Luke, koji je i ranije vršio ovakvu analizu kod određivanja prve razlike u cijeni radova, utvrdi opravdanosti zahtjeva za priznavanje razlike u cijeni kao i tačan iznos razlike ukoliko ona postoji.