Održana 91. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13.10.2015. Na prijedlog Direkcije za finansije Vlada Brčko distrikta BiH na 91. vanrednoj sjednici odobrila je Smjernice i Nacrt Zakona o  izmjeni Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH koji su upućeni Skupštini Brčko distrikta BiH po hitnom postupku.

Image for news
Ove izmjene se odnose na član 21. Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH (postupak privremenog finansiranja), koji se mijenja i glasi:
  1. Ako Skupština ne usvoji budžet prije 1. decembra tekuće godine, finansiranje se obavlja privremeno.
  2. Odluku o privremenom finansiranju donosi Skupština.
  3. Privremeno finansiranje, u smislu stava (1) ovog člana, obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u zadnjem usvojenom budžetu.
  4. Nakon isteka privremenog finansiranja, prihodi i primanja ostvareni u tom periodu te izvršeni rashodi i izdaci uključuju se u budžet tekuće godine.
Naime, presudom Apelacionog suda Brčko distrikta BiH utvrđeno je da Odluka Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o usvajanju Budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2015. godinu nije u skladu s članom 33a. stav (1) tačka (d) i stav (3) Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i prestaje da važi od dana objavljivanja presude u „Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.
 
U skladu s prethodno navedenim, po hitnom postupku za sutrašnje skupštinsko zasjedanje Vlada Brčko distrikta BiH kao tačku dnevnog reda uputila je i usvajanje Budžeta Brčko distrikta BiH za 2015. godinu.