Održana 91. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


24.3.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 91. redovnoj sjednici odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara. Izmjene pojedinih odredbi ovog zakona se odnose na aktivnosti Vlade, nadležnost za donošenje općih akata iz ove djelatnosti, saglasnost na mjere i normative zaštite od požara, izradu tehničke dokumentacije, obaveze pravnog lica koje se bavi vodosnabdijevanjem, kontrolu ispravnosti vatrogasnih aparata, nadzor nad radom vatrogasnih jedinica, stručni ispit, radni staž sa uvećanim trajanjem i kaznene odredbe.

Image for news
Izmjene se sastoje u tome da je brisan član koji se odnosio na dodatak na platu u visini od 20 % osnovne plate na ime rizika, posebnih uslova za rad i ovlaštenja vatrogasaca. Na taj način došlo je do smanjenja iznosa budžetskih implikacija Zakona koje sada iznose umjesto 180.000 KM 30.000 KM na godišnjem nivou, te je vrijeme primjene odredbi ovog zakona koje se odnose na beneficirani radni staž vatrogasaca sada 1. januara 2012. godine.
Pravilnik o ispunjavanju uslova pravnih lica za izradu tehničke dokumentacije, revizije tehničke dokumentacije, građenja i nadzora dobio je podršku članova Vlade distrikta. Ovim dokumentom utvrđuju se uslovi, koje moraju ispunjavati pravna lica za obavljanje djelatnosti izrade tehničke dokumentacije, reviziju tehničke dokumentacije, građenje i nadzor, koja obavljaju djelatnost na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Koncepcija predloženog Pravilnika je da se ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti izrade i revizije tehničke dokumentacije, građenja i nadzora nad građenjem utvrđuje rješenjem koje izdaje Odjeljenje za javnu sigurnost. Ovakav način regulisanja uslova za obavljanje djelatnosti omogućuje da se kontrola rada poslovnik subjekata ostvaruje kontinuirano kroz proces inspekcijskog nadzora.
Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila i Pravilnik o ovlaštenjima fizičkim licima za projektovanje, građenje, nadzor nad građenjem i reviziju projektne dokumentacije. Razlog za donošenje Pravilnika je implementacija zakona kojim je uspostavljen novi sistem izdavanja licenci prema kome pravna lica više ne dobivaju licence već se početak rada i rad pravnih lica vezuje za ispunjenost određenih uslova koji se utvrđuju posebnim pravilnikom.
Ovim pravilnikom se detaljno uređuju uslovi i postupak za davanje ovlaštenja fizičkim licima za izradu prostorno-planske dokumentacije, izradu tehničke dokumentacije, građenje, nadzor nad građenjem, reviziju tehničke dokumentacije kao i registar licenci. Ovo postaje veoma važno s obzirom da je u novom sistemu koji je uspostavio Zakon o prostornom planiranju i građenju prema kome pravna lica više ne dobivaju licence već se početak rada i rad pravnih lica vezuje za ispunjenost određenih uslova koji se utvrđuju Pravilnikom o ispunjavanju uslova pravnih lica za izradu tehničke dokumentacije, revizije tehničke dokumentacije, građenje i nadzor.
U ovakvom sistemu u prvi plan izbija stručno lice, koje po ispunjenosti uslova dobiva licencu i koje sada postaje nezaobilazan uslov za početak rada firme.
Pravilnik uvodi naziv licenca koja ima svoju šifru, broj i datum izdavanja.
Opći i posebni uslovi moraju biti ispunjeni za izdavanje licence a rok za njeno izdavanje je 10 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Naknada za izdavanje licence iznosi 50 KM.
Usvojena je i Odluka o odobravanju visine novčanih sredstava u skladu sa Budžetom Brčko distrikta BiH za 2011. godinu koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2010. godine. Ovom odlukom odobrava se iznos od 1.769.000 KM za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz prošle godine, po kriterijima koji su propisani Pravilnikom o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2010. godinu, a imajući u vidu specifičnosti ciklusa poljoprivredne proizvodnje. U slučaju da se ovaj iznos ne utroši u cjelini, preostali dio sredstava koristiće se za isplatu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izvještaj o popisu za 2010. godinu za odjeljenja i institucije Brčko distrikta BiH, osim dijela Izvještaja koji se odnosi na otpis potraživanja u iznosu od oko 25 miliona KM za komunalne usluge iz 2007. godine. U tom smislu formirana je komisija od finansijskih stručnjaka iz Direkcije za finansije i Vlade distrikta koja će u roku od dva mjeseca sačiniti detaljnu analizu strukture svih spornih i sumnjivih potraživanja i utvrdi sredstva za otpis.
Izvještaj o napretku Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH za prošlu godinu usvojen je na 91. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta. U izvještaju je navedeno da je napredak generalno ostvaren u svih 6 reformskih oblasti u najvećem postotku u Brčko distriktu BiH, odnosno za 12,70 % više u prošloj godini u odnosu na 2009. godinu. Konstatovano je da se što prije mora uspostaviti sekretarijat Vlade Brčko distrikta, odnosno imenovati sekretar, kao i okončati formiranje Službe za informisanje.