Održana 90. sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

16.3.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 90. redovnoj sjednici donijela zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Image for news

Izvještaj o radu Agencije za statistiku, Podružnica Brčko za prošlu godinu dobio je podršku članova Vlade, kao i program rada za tekuću godinu.

Prema ovom izvještaju u Brčko distriktu je zaokružen proces proizvodnje statistike sa svim fazama kao i u entitetima. Ažurno je vođen Jedinstveni registar poslovnih i drugih subjekata i njihovih dijelova, Statistički poslovni registar te Registar prostornih jedinica kao osnova za pravilan i potpun obuhvat jedinica posmatranja.

Pripreman je, štampan i izvještajnim jedinicama upućen statistički instrumentarij za provođenje svih istraživanja. Vršen je prijem i kontrola izvještaja i ostale statističke građe i proveden terenski rad. Podaci su obrađivani u skladu sa postojećom metodologijom. Kreirane su baze podataka i korisnicima - poslovnim i drugim subjektima, institucijama Brčko distrikta i građanima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza (podaci o BDP, prosječnim platama, koeficijentima rasta potrošačkih cijena i sl.) blagovremeno su obezbjeđivani podaci, iskazano je u Izvještaju, kao i spremnost Agencije u Brčkom za popis stanovništva.

Vlada distrikta donijela je i Zaključak o mjerama koordinacije, provjere podataka i izvještavanja između organa javne uprave i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine radi praćenja utroška sredstava grantova za socijalna davanja. Ovaj zaključak ima za cilj sprečavanje zloupotrebe korištenja sredstava grantova za socijalna davanja iz Budžeta, koja se ostvaruju po osnovu prijave prebivališta i boravišta; prijave Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine; ugovora o zakupu stambenog prostora te posjedovanja nekretnina i prihoda po članu domaćinstva. Pododjeljenje za socijalnu zaštitu prema ovom zaključku obavezno je da do kraja tekuće godine sačini Plan uredskih i terenskih kontrola korisnika sredstava grantova za socijalna davanja za narednu budžetsku godinu, te da do polovine mjeseca za prethodni mjesec sačini izvještaj o sprovedenim kontrolama korisnika sredstava grantova za socijalna davanja.

Također, donesen je i zaključak da Vlada Brčko distrikta BiH daje garancije za sufinansiranje liječenja dvoje mladih Brčaka koji su oboljeli od teških bolesti Vesne Zlatović i Dženana Fazlovića i liječe se u inostranstvu. Zaključeno je i da se u roku od mjesec dana sačini pravilnik koji će precizirati način i vrstu pomoći za buduće slučajeve komplikovanih liječenja građana distrikta koji će biti razmatran na sjednici Vlade.