Održana 9. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

10.4.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na 9. vanrednom zasjedanju, na prijedlog šefice Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH Cvijete Tanasić, Odluku o davanju saglasnosti za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva djeci rođenoj poslije 22. 2. 2013. godine i državljanima Bosne i Hercegovine kojima je poništen jedinstveni matični broj do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Image for news

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 16. 1. 2013. godine donio Rješenje kojim se utvrđuje da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju prestaju da važe i od tada je prestao postupak određivanja jedinstvenog matičnog broja za novorođenu djecu i za osobe kojima je iz nekih razloga poništen jedinstven matični broj.

Takav slučaj je sa oko 110 novorođene djece u Brčko distriktu BiH, a posljedica toga je  nemogućnost dobijanja zdravstvenih knjižica i drugih isprava, što izaziva opravdano nezadovoljstvo kod roditelja, kao i probleme u slučaju kada su djeca upućena na liječenje u inostranstvo ili druga neodložna putovanja.

Članovi Vlade donijeli su Odluku o proglašenju vanrednog stanja odbrane od poplava na području Mjesne zajednice Vučilovac u Brčko distriktu BiH. Također, zadužena su Vladina resorna odjeljenja za javnu sigurnost i poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH s ciljem osiguranja interventnih mjera koje će omogućiti da se spriječi uništavanje imovine tih mještana, nakon čega su obavezni Vladi i Skupštini Distrikta podnijeti izvještaj o tome, uz potrebna finansijska sredstva.

Dževdet Šahović, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu istakao je da su stručne službe izvršile pregled stanja na terenu, te provode sve mjere u vezi s opravkom crpne stanice kao i iskopa kanala na području Vučilovca, čime bi se omogućila odvodnja vode od imanja i kuća tamošnjih stanovnika.

2013-04-10-9_vanredna_sjednica_Vlade-2

Na ovom zasjedanju Vlada je primila k znanju Informaciju o fizičko-tehničkom osiguranju objekata javne imovine Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Distrikta Uroš Vojnović rekao je da je sinoćnja dojava o otuđenju predmeta s lokacije bazeni u Brčkom intenzivirala tendencije Vlade u namjeri da se adekvatno osiguraju svi objekti koji pripadaju javnoj imovini Distrikta.

2013-04-10-9_vanredna_sjednica_Vlade-3

"U narednom periodu bit će raspisan tender za provođenje videonadzornih mjera koje bi jednim dijelom mogle zadovoljiti osiguranje tih objekata. Kompletan plan, odnosno procjena za dugoročno osiguravanje objekata koji su u vlasništvu Brčko distrikta BiH bit će sačinjena za nekoliko dana“, dodao je Vojnović.

2013-04-10-9_vanredna_sjednica_Vlade-4

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je, također, naglasio da je obaveza Ureda za upravljanje javnom imovinom da napravi koncept svega što je potrebno učiniti kako bismo javnu imovinu Distrikta, na adekvatan način, mogli sačuvati.