Održana 89. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

3.3.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 89. redovnoj sjednici odobrila odluke o opravdanosti osnivanja Multietničke visoke pedagoške škole i Internacionalnog univerziteta u Brčko distriktu BiH. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Programom razvoja visokog obrazovanja u Brčko distriktu BiH stekli su se uslovi da radne grupe stručnjaka iz ove oblasti izvrše ocjenjivanje Vladi distrikta upućenih prijedloga visokoškolskih ustanova o opravdanosti njihovog osnivanja u Brčko distriktu, te su ove dvije visokoškolske ustanove dobile pozitivno mišljenje da ovi pravni subjekti mogu raditi dalje na stvaranju pretpostavki za akreditovanje i licenciranje ovih visokoškolskih ustanova.

Image for news
Odluka o usvajanju Programa rodne ravnopravnosti Brčko distrikta BiH 2011-2013. godina dobila je podršku članova Vlade distrikta. Ovaj dokument predstavlja prvi pokušaj da se na sistematičan i strateški način pristupi kompleksnoj oblasti rodne politike i problemima vezanim za kršenje principa jednakopravnosti polova u Brčko distriktu. Dokument preporučuje da novoformirana tijela na nivou Vlade i Skupštine, koja će se u svom djelokrugu rada baviti njegovom realizacijom, bi trebala izraditi godišnji akcioni plan koji će se direktno nadovezivati na mjere predviđene ovim dokumentom, kao i precizirati sve detalje njihova provođenja – odgovorna lica, odnosno institucije, potrebna sredstva i način njihovog djelovanja.
Program rada Direkcije za finansije za ovu godinu je odobren na 89. redovnoj sjednici Vlade distrikta. Prema ovom programu Direkcija za finansije će u 2011. godini pored zakonom utvrđenih poslova iz oblasti finansijske politike, platnog prometa, poreske politike, trezorskih poslova, poslova finansijsko-računovodstvenog karaktera obavljati i druge poslove na nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vezi sa usaglašavanjem sa propisima na nivou entiteta i države Bosne i Hercegovine sa propisima Evropske unije.
Osnovni zadatak Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH odnosi se na provođenje poreskih zakona, praćenje i prikupljanje javnih prihoda, planiranje i izvršenje budžeta.
Prioritetan zadatak Direkcije za finansije je učešće u radu i realizaciji mjera u implementaciji vladinih projekata i provođenje mjera za ublažavanje finansijske krize s ciljem prevazilaženja i prilagođavanja budžeta i budžetske potrošnje postojećoj situaciji kao i jačanja finansijske discipline, unapređenje zakonske regulative, te favorizovanje realnog sektora.
Direkcija za finansije pratit će krajnju potrošnju radi obezbjeđenja većeg učešća u ostvarivanju prihoda od indirektnih poreza, a mjerama i instrumentima Poreske uprave uticat će na poboljšanje naplate prihoda od direktnih poreza koji su u njenoj nadležnosti, kao i naplate vlastitih prihoda odjeljenja i institucija Vlade Brčko distrikta BiH. Direkcija za finansije će permanentno pratiti izvršenje i provođenje Budžeta za 2011. godinu i o tome izvještavati Vladu i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Vlada Brčko distrikta BiH je prihvatila i Izvještaj o radu Komisije za papire od vrijednosti za prošlu godinu, po kome je Komisija uspostavila i vodi registar emitenata u kojem je tokom prošle godine registrovano 26 emitenata sa 140.226.360 KM dioničkog kapitala.
Na kraju 2010. godine u Centralnom registru je registrovano 6.924 vlasnička računa, odnosno dioničara i 13.299.358 dionica, kao i 2.057 računa za vlasnike obveznica po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje emitenta Brčko distrikta BiH . Ostvareni promet u 2010. godini je 530.079 KM, a kroz postupak javne ponude za preuzimanje ostvareno je 3.106.322 KM. Tržišna kapitalizacija u 2010. godini iznosi 34.017.568 KM, navedeno je u Izvještaju Komisije za papire od vrijednosti.
Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za prošlu godinu prihvaćen je od članova Vlade distrikta. Prema ovom izvještaju obrađeno je 3718 predmeta i konstatovana je tendencija rasta broja predmeta u prošloj godini u odnosu na prethodne. Po strukturi predmeti su uglavnom parnični, a početna vrijednost im je oko 168 miliona KM od čega oko 2 miliona KM potražuje distrikt, a oko 166 miliona KM je vrijednost tužbi protiv Brčko distrikta BiH. Ukupna vrijednost predmeta po kojima postupa Pravobranilaštvo iznosi oko 400 miliona KM.
Vlada je donijela i Odluku o davanju saglasnosti na tekst Memoranduma o razumijevanju između Vlade Kraljevine Holandije i Vijeća ministara BiH o programu investiranja u privatni sektor.