Održana 87. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

15.2.2011. Odluku o utvrđivanju cijene školskog sata u slučaju zamjene odsutnog odgajatelja i stručnog saradnika podržali su članovi Vlade Brčko distrikta BiH na 87. redovnoj sjednici. Ovim propisom se reguliše cijena školskog sata u slučaju zamjene odsutnog odgajatelja i stručnog saradnika u predškolskoj ustanovi Brčko distrikta BiH. Zamjena odsutnog odgajatelja i stručnog saradnika vršit će se na zahtjev direktora predškolske ustanove ukoliko šef Odjeljenja za obrazovanje utvrdi takvu opravdanost. Obračun cijene jednog školskog sata se vrši tako da se osnovna plata množi sa 0,81 i dijeli sa 80. Uvećanje osnovne plate se vrši na taj način što se broj održanih sati množi sa cijenom sata.

Image for news
Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila i Odluku o odobravanju visine novčanih sredstava iz Odluke o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za period 1.1.2011. - 31.3.2011. godina, koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2010. godine. Ovom odlukom odobrava se iznos od milion KM, koji ako se ne utroši u potpunosti do usvajanja Budžeta za 2011. godinu, preostali dio sredstava koristit će se za isplatu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta za 2011. godinu.
Razlozi za izdvajanje ovih sredstava proizilaze iz činjenice da poljoprivredna proizvodnja ima svoje prirodne procese koji se ne mogu ograničiti na jednu fiskalnu godinu. Iznos visine novčanih sredstava koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2010. godine nije konačan. Usvajanjem Budžeta za 2011. godinu stvorit će se uslovi za isplatu svih zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2010. godine.
Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević imenovan je za predstavnika Brčko distrikta BiH u Pregovarački tim BiH za predstojeće pregovore o slobodnoj trgovini između BiH i država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).