Održana 79. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


9.4.2015. Jutros je na vanrednom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o odobravanju Amandmana na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom preduzeću „Luka Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.





Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je kazao da je Vlada u skupštinsku proceduru uputila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o „Luci Brčko“ čije je usvajanje u nekoliko navrata prolongirano.

"Prolongiranje je rađeno zbog različitog načina tumačenja učešća člana Upravnog odbora kojeg bira Vijeće ministara BiH. U skladu s našim nadležnostima, ovlaštenjima i provedenim konsultacijama sa svim relevantnim faktorima, Vlada Brčko distrikta BiH jutros je usvojila amandman na zakon koji će poslati Skupštini na usvajanje, a u kojem je određeno da Upravni odbor JP 'Luka Brčko' broji 6 članova", izjavio je dr. Domić.

2015-04-09-79_VSV-Anto_Domic

Od tih 6 članova, dodaje gradonačelnik, Vijeće ministara BiH bira jednog člana Upravnog odbora, dok će Brčko distrikt BiH birati pet članova.

Prema njegovim riječima članovi Upravnog odbora na osnovu Statuta moraju zadovoljavati stručne kvalifikacije te se mora voditi računa i o nacionalnoj strukturi stanovništva.

Gradonačelnik naglašava da je ovaj amandman ključni element u izmjenama i dopunama zakona kako bi se uredio pravni status sadašnjeg Upravnog odbora koji je aktuelan već 12 ili 13 godina i sam sebi produžava mandat te je u mnogo elemenata pravno nedorečen. Stoga, veoma je važna izmjena ovoga zakona na način koji smo danas predložili kroz ovaj amandman, zaključio je gradonačelnik Domić.