Održana 78. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


3.4.2015. Na početku 78. vanrednog zasjedanja Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju u vezi s postupkom povrata pogrešno uplaćenih akciza od nafte koje su privredni subjekti uplatili u budžet Republike Srpske umjesto u budžet Brčko distrikta BiH iz 2013. i 2014. godine, traženu na zahtjev poslanika Esada Atića.




Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić ističe da se na današnjoj sjednici vodio razgovor o problemu od prije dvanaest godina, tačnije 2003. godine, koji se odnosi na pogrešne uplate akciza od strane nekoliko firmi koje su bile registrovane u Brčko distriktu BiH.

"Te firme su svoje obaveze umjesto na račun Brčko distrikta BiH uplatile na račun Republike Srpske i po tom pitanju je bio uključen OHR i tadašnji gradonačelnik Branko Damjanac koji je dao adekvatne instrukcije i upute kako da se postupak vodi. U međuvremenu uslijedile su presude sudova u RS u kojoj su tužbe Distrikta odbijene zbog nepostojanja aktivne legitimacije Brčko distrikta BiH u tom postupku", dodao je dr. Domić.

On dalje navodi da su na današnjoj sjednici započeti razgovori o toj informaciji pri čemu je utvrđeno da ista ne sadrži potrebne elemente koji bi zadovoljili očekivanja poslanika po ovom pitanju, odnosno zašto Brčko distrikt BiH nije bio legitimisan i zašto nije stvorio aktivnu legitimaciju u tom periodu.

"Danas je konstatovano da je Brčko distrikt BiH trebao sklopiti ugovore o cesiji sa navedenim firmama jer je na takav način mogao postati aktivan sudionik u pravnom procesu. Zbog toga smo od Porezne uprave Brčko distrikta BiH zatražili dodatno očitovanje i da u svojoj arhivi pronađu dokumentaciju koja bi upućivala na aktivnost sklapanja ugovora o cesiji kao i pojašnjenje zbog čega smo obustavili vođenje upravnog postupka oko naplate sredstava od tih firmi koje su imale registraciju u Brčko distriktu BiH, a koje su, navodno, pogrešno uplatile svoje akcize", dodao je gradonačelnik Domić, ističući da će se po tom pitanju ponovno otvoriti rasprava na narednoj sjednici do kada je zatraženo i mišljenje od Pravobranilaštva.

Na 78. vanrednom zasjedanju Vlada je odobrila Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o formiranju Komisije za komasaciju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, broj: 0-02-022-31/08 od 14. 2. 2008. godine, na prijedlog Odjeljenja za javni registar.

Na vanrednoj sjednici Vlada je također donijela Odluku o davanju saglasnosti Odjeljenju za javni registar za angažovanje do 17 izvršilaca za obavljanje privremenih i povremenih poslova u ovom odjeljenju, kao i Odluku o davanju saglasnosti za angažovanje osam izvršilaca u Uredu gradonačelnika / Sekretarijatu Vlade i 15 izvršilaca za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Odjeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH.