Održana 72. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

23.3.2015. Vlada Brčko distrikta BiH na jutrošnjem zasjedanju razmatrala je amandmane na Prijedlog Budžeta Brčko distrikta BiH za 2015. godinu te je usvojeno oko 1.300 amandmana, dok će se članovi Vlade za preostalih 19 izjasniti nakon dodatnog usaglašavanja.

Image for news

Gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić je objasnio da je Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji s poslanicima u Skupštini Brčko distrikta BiH u posljednjih dvadesetak dana vodila intenzivna usaglašavanja prioriteta koji su proistekli iz javne rasprave, a u nastojanjima da se ispune očekivanja građana kao i da se nađe prostora za dodatna sredstva koja su nužna za završetak programa sanacije i pomoći stanovnicima koji su prošle godine pretrpjeli velike štete usljed poplava i klizišta.

Usaglašavalo se i oko dodatnih sredstava i rezerve kako bi se osiguralo više novca za zdravstvo, obrazovanje i socijalne programe, ali i za izdvajanje sredstava za rješavanje radno-pravnog statusa radnika koji su, ne svojom krivnjom, ostali bez posla, kao i oko osiguravanja podsticajnih mjera za nastavak privrednog razvoja te nastavak infrastrukturnih projekata.

Doktor Domić je istakao da je za očekivati da će budžet za 2015. godinu, sa prenosom sredstava iz 2012. godine za kapitalne projekte, uz osiguravanje sredstava za završetak programa sanacije šteta od poplava i dodatnih sredstava za zdravstvo iznositi oko 218 miliona konvertibilnih maraka.

2015-03-23-72_VSV-Anto_Domic

„Na ovo će biti dodana još jedna stavka od pet miliona maraka koji nemaju direktnih uticaja na prihode Brčko distrikta BiH jer su to sredstva Svjetske banke koja su jednokratno dodijeljena za dopunjavanje Programa otklanjanja šteta od poplava. S tim bi ukupan iznos budžeta dostigao oko 223 miliona konvertibilnih maraka, ali o tome se u konačnici može govoriti tek nakon dodatnog usaglašavanja s predsjednicima političkih stranaka i članovima Vlade koji imaju afirmativni glas u vezi s preostalih 19 amandmana“, zaključio je gradonačelnik Domić.

Prethodno je, u subotu, 21. marta, na početku 72. vanredne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH donijela Odluku o odobravanju Prijedloga Odluke o visini stope poreza na nekretnina u Brčko distriktu BiH za 2015. godinu u iznosu od 0,05 posto.

Nastavak 72. vanredne sjednice planiran je tokom sutrašnjeg dana, a na dnevnom redu naći će se i Nacrt Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2015. godinu.