Održana 62. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


14.8.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjem vanrednom zasjedanju Nacrt Odluke o odobravanju programa i kriterija utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u Brčko distriktu BiH u smislu sanacije, završetka gradnje ili nadogradnje stambenog objekta te započinjanja nove gradnje. Sredstva za ove namjene osigurana su u visini od 600.000 KM, a dodjeljuju se proporcionalno u iznosu od po 100.000 KM na korisnike prava, iz sva tri konstitutivna naroda, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca. Na zahtjev udruženja Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim se rok za javni poziv produžuje sa 8 na 15 dana.

Image for news
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je izmjene tehničke prirode koje su nastale usljed rasprave na prošloj sjednici Vlade, a u vezi s Nacrtom Odluke o imenovanju lica s ovlaštenjem za zastupanje Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikt BiH. Kao što je ranije usvojeno, lice s ovlaštenjem za zastupanje Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" u postupku upisa ustanove u registar kod Osnovnog suda Brčko distrikta BiH do imenovanja direktora je šef Administrativne službe u Pododjeljenju za bolničku zdravstvenu zaštitu Boško Tomić.
Članovi Vlade usvojili su Odluku o izmjeni Odluke o plasiranju novčanih sredstava kroz kreditne linije s ciljem razvoja poljoprivrede na području Brčko distrikta BiH kojom se iznos od 1.832.598,00 KM povećava i iznosi 2.332.598,00 KM. Ovoj odluci prethodila je odluka Skupštine Brčko distrikta BiH kojom je odobreno trajno uvećanje portfolija za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 500.000,00 KM.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o imenovanju članova implementacijskog tima u vezi s projektom "Izrada i uspostavljanje okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka".
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o problemima u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata u Brčko distriktu BiH, a vezano za pojavu različitih naziva istog mjesta rođenja građana. Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim obavezuje glavnog koordinatora da sa resornim odjeljenjima u roku od 15 dana pripremi smjernice za izmjenu ili izradu podzakonskih akata u vezi s ovom oblašću.