Održana 57. vanredna i nastavak 69. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

5.11.2014. Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usvojene su na jutrošnjoj vanrednoj sjednici Vlade Distrikta. U nastavku zasjedanja održan je treći nastavak 69. redovne sjednice na kojoj je usvojen Izvještaj o radu Inspektorata za period april-juni mjesec 2014. godine.

Image for news
Gradonačelnik dr. Anto Domić kazao je tim povodom da je evidentno da mnogi članovi Vlade i stanovnici Distrikta imaju izvjesnih zamjerki na rad Inspektorata, njihovu ažurnost, preciznost, dosljednost i jednu vrstu jednakog postupanja prema svima. On je dodao da je po tom pitanju Vlada često vodila razgovore i da se određeni napredak pokazao ali da do sistemskog pristupa treba još unapređenja načina rada. „Dobijamo podatke da je sve više ljudi koji rade na crno, te značajne primjedbe u skoro svim segmentima, kao što su građevinski sektor, kontrola saobraćaja, tehničke ispravnosti vozila, kvalitete goriva i slično“, navodi dr. Domić ističući da način i metoda odgovora Inspektorata na to pitanje nije uvijek na najvišem nivou ili se ne uspijevaju dobiti takvi podaci. 
2014-11-05-57_VSV_i_nastavak_69_RSV-Anto_Domic
Napomenuo je da je Inspektorat organizovan  kao samostalna i nezavisna institucija te da imaju izvjesne poteškoće u nekim segmentima kako i na koji način to najbolje organizovati. Prema njegovim riječima stalno se poboljšavaju akcioni planovi i insistira na kontinuiranom radu jer, kako je naveo, „ima prostora da se može poboljšati rad i postaviti kontrola svakog pojedinog inspektora, kako bi se cijenio njegov rad i u konačnici njegov nerad sankcionisao“.
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o trgovini te Zakona o boravišnoj taksi u Brčko distriktu BiH kao i Smjernice za izradu nacrta odluke o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Brčko distriktu BiH.
Šef resornog Odjeljenja Damir Bulčević je kazao da trgovina predstavlja veoma važnu djelatnost u oblasti privrede Brčko distrikta BiH i budući da ona stalno napreduje moraju se iznaći nova zakonska rješenja. Prema njegovim riječima rasprava na sjednici Vlade vođena je oko usklađivanja trgovinske djelatnosti sa urbanističko-prostornom dokumentacijom. "U tom segmentu moramo poboljšati zakonsko rješenje i naći u prelaznim odredbama ovog zakona rješenje za postojeće privrednike koji obavljaju trgovinsku djelatnost, a nalaze se u objektima koji nisu u skladu sa urbanističko-planskim propisima", kaže Bulčević, ističući da će u novom zakonskom rješenju to na kvalitetan način biti riješeno.

2014-11-05-57_VSV_i_nastavak_69_RSV-Damir_Bulcevic
Članovi Vlade jednoglasno su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Delegacije Evropske unije u BiH po pitanju transformacije prethodnog tempus Ureda u BiH i nastavka rada dosadašnjeg koordinatora poslova od početka 2015. godine, na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje. Pored toga, donesena je Odluka o imenovanju članova radne grupe za izradu zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za građansko obrazovanje te izmjene Odluke o imenovanju komisije za javno-privatno partnerstvo u Brčko distriktu BiH od 14. maja 2014. godine.
Tokom današnje sjednice na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu također je usvojen Zaključak o pokretanju postupka za zaključivanje sporazuma između BiH i Vlade Kraljevine Švedske o privremenom zapošljavanju državljana BiH.
„U Švedskoj se već nalazi oko 34.000 građana koji su državljani BiH, a oko 2.000 njih je koji su tamo rođeni i imaju državljanstvo BiH. Radi se o povoljnijim uslovima od socijalnih do određenih zakonskih odredbi u kojima će državljani BiH imati povoljniji status od rješavanja njihovih emigrantskih dozvola do produžavanja radnih dozvola ukoliko one ističu. Smatramo da je ovo jako dobro zakonsko rješenje jer bez obzira što će naši građani imati priliku da se tamo zaposle, imat će i priliku da i u BiH donesu određeni finansijski doprinos, na način da se vrate i zarađeni novac ulože ovdje“, precizirao je šef resornog Odjeljenja Damir Bulčević.
Članovi Vlade na današnjoj sjednici usvojili su Zaključak o Nacrtu sporazuma između Evropske unije i BiH o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije “Konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSMB 2014-2020. godina)“, kao i Zaključak o Nacrtu sporazuma između Vijeća ministra BiH i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta i imenovanje predstavnika Distrikta za sastav Delegacije BiH.
Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlada je podržala Zaključak o davanju saglasnosti za zaključivanje međunarodnog ugovora o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu i Odluku o usvajanju programa zaštite divljači u Distriktu od 3. jula 2014. godine.
Članovi Vlade podržali su i Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u stručni tim za pružanje nadzora prilikom sanacije stambenih jedinica u okviru EU programa za oporavak od poplava.
Na 69. redovnom zasjedanju usvojen je Akcioni plan za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu BiH za period od 2014. do 2016. godine, te Akcioni plan na osnovu Izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Ureda gradonačelnika za 2013. godinu, po preporukama Ureda za reviziju javne uprave u Brčko distriktu BiH.
Na prijedlog Odjeljenja za javni registar usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o preuzimanju troškova za izdavanje izgubljenih ličnih dokumenata od 27. jula 2014. godine.
K znanju je primljena Informacija na poslaničko pitanje gospodina Halila Ljuce, te Informacija o oročenim finansijskim sredstvima koju je tražio gospodin Miodrag Peranović.
S dnevnog reda povučena je Odluka o usvajanju strategije razvoja sporta Brčko distrikta BiH 2014–2018. godina.