Održana 52. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

29.1.2014. Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za oktobar, novembar i decembar 2013. godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao da je uz ovaj izvještaj razmatran i sudski spor u kom je firma “Italprojekt“ izgubila spor po tužbi protiv Brčko distrikta BiH gdje je, na ime naknade štete, tražila iznos od skoro 100 miliona konvertibilnih maraka.

Image for news
"Nakon višegodišnjeg sudskog procesa doživjeli smo epilog da je pravosnažnom presudom drugostepenog suda za isplatom ovog novčanog iznosa odbijen tužbeni zahtjev „Italprojekta“ protiv Brčko distrikta BiH kao neosnovan. S obzirom da se radi o velikim iznosima i sudskim troškovima koji se, prema izjavama Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH kreću oko sedam miliona konvertibilnih maraka, na nama je da preduzmemo sve mjere i radnje da se ti sudski troškovi i naplate", kazao je gradonačelnik Domić.
Vlada Brčko distrikta BiH, na 52. redovnoj sjednici, odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Brčko distriktu BiH prema kojima je potrebno izmijeniti predmetni Zakon na način da se utvrdi da šef Odjeljenja može angažovati stručnjaka radi organizovanja tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kao i osiguravanje budžetskih sredstava za tu namjenu.
Šefica resornog odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić objasnila je da se važnost spomenutih izmjena ogleda u tome što bi angažovanjem vrhunskih stručnjaka sa različitih strana pacijentima bila otvorena mogućnost dolaska na pregled, a da pri tom ne moraju da putuju i čekaju redoslijed prijema na klinikama. Ona je istakla i važnost izmjene zakona u smislu obaveznosti posjedovanja licence za zdravstvene radnike, odnosno zdravstvene saradnike.

2014-01-29-52_RSV-Andja_Nikolic

"Jedino u Brčko distriktu BiH ljekari rade bez licenci, a smatram da je neophodno da istu posjeduju i zato moraju da idu na kontinuiranu medicinsku edukaciju, pišu radove i da se dokazuju u struci. Trenutno nismo u mogućnosti da formiramo komoru, ali je ovim smjernicama predviđeno da se zdravstveni saradnici mogu odlučiti kojoj komori da se pridruže, bilo entitetskoj ili nekim od kantonalnih", naglasila je Nikolićeva.
Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlada je odobrila Smjernica za izradu nacrta pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2014. godinu s ciljem provođenja mjera novčanih podsticaja poljoprivredne proizvodnje do nivoa samoodrživosti i profitabilnosti u formi tržišno orijentisanih robnih poljoprivrednih proizvođača, podsticanje tehničko-tehnološkog i organizacionog unapređenja sektora poljoprivrede, osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogućavanje adekvatnog životnog standarda poljoprivrednih proizvođača na području Brčko distrikta BiH.
Dževdet Šahović, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, rekao je da se u odnosu na prethodne godine ovim smjernicama uvedene novine u smislu stava Vlade da se broj zaposlenih lica u poljoprivredi poveća, a broj nezaposlenih na području Distrikta smanji.

2014-01-29-52_RSV-Dzevdet_Sahovic

"Uveli smo novine u kategorizaciji i nivou podsticaja za pravna lica za što je maksimalan iznos 80.000 KM kao i prošle godine, ali je smjernicama predviđeno da se on limitira u tri skale od 30 do 50 hiljada konvertibilnih maraka zavisno da li podsticaj ostvaruje pravno ili fizičko lice i koliko zaposlenih broji. Smatramo da će to biti podsticajna mjera za zapošljavanje ljudi u poljoprivredi", rekao je Šahović dodajući da je u budžetu za 2014. godinu kao grant za podsticaje predviđeno 7,5 miliona konvertibilnih maraka te da su prvi put predviđeni podsticaji za izgradnju prerađivačkih kapaciteta.
Usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u tim „Projekat unapređenja lokalnog razvoja Gold“ usmjerenog ka lokalnom ekonomskom razvoju (LER) prema kojoj je zadatak lica navedenog u članu 1. ove odluke da sa projektnim timom sarađuje narednih pet godina, u svrsi povećanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

2014-01-29-52_RSV-Sala

Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u tehnički tim za okoliš interresorne komisije za izradu nacrta strateškog plana ruralnog razvoja BiH je donesena, a prema kojoj je potrebno pristupiti izradi višegodišnjeg planskog dokumenta po modularnom principu, radi osiguranja okvira za usklađivanje strategija, programa, mjera i procedura potrebnih za koordiniran razvoj sektora ruralnog razvoja u BiH.
Razmatrana Informacija u vezi s prijedlogom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za uvođenje međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i coming out dana u program obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2014. godinu  vraćena je na doradu zbog postojanja izvjesnih nedorečenosti.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izvod iz tonskog zapisa sa 51. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.
Nastavak 52. redovne sjednice zakazan je za petak, 31. januar 2013. godine, s početkom u 8.00 sati, u prostorijama Gradske vijećnice.