Održana 23. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


12.6.2013. Sa dnevnog reda povučeno je razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području Brčko distrikta BiH.
Na 23. redovnom zasjedanju odobren je program rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.


Image for news
2013-06-12-23_RSV-1

Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić je kazao da se kroz ovaj program vide osnovni pravci djelovanja koji se odnose na reformske procese u javnoj upravi. Programom se podrazumijeva borba protiv kriminala i korupcije, institucionalno komuniciranje, socijalna politika, djelovanje u pravcu unapređenja sistema zdravstva, obrazovanja, poboljšanja infrastrukture i općenito stvaranje takve klime koja će voditi ka povećanju broja zaposlenih sa manje pritiska na socijalne programe, a u pravcu razvojnih programa, radi stvaranja boljih uslova za život, rad i ostanak u Brčko distriktu BiH.

"U svom programskom djelovanju Vlada ima namjere usvojiti novi zakon o državnoj službi, zakon o javnoj upravi, zakon o platama, te zakon o javnoj imovini Brčko distrikta BiH. Već je osnovana komisija koja ima zadatak da proanalizira postojeće zakonske norme i identifikuje prepreke koje koče investicije u Distriktu. Time bi administracija bila funkcionalnija bez uticaja subjektivnih činilaca, a investitori bi mogli ostvariti svoje poslovne projekte", dodao je gradonačelnik Domić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak da se podržava izjašnjavanje o nacrtu Zakona o uspostavljanju zbirnog registra nevladinih, neprofitnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Nakon razmatranja Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika za izdavanje licenci i iskaznica za vozače, kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjeni Pravilnika o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Brčko distriktu BiH.

2013-06-12-23_RSV-3

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, istakao je da po verifikaciji 5.166 starih deviznih štediša ostvaruju pravo na povrat stare devizne štednje, a ukupno je do sada vraćeno 35 miliona KM dok će tokom ove godine biti izmireno još 11,5 miliona KM.

Lučić je još dodao da je rok za prijavu isplate stare devizne štednje do kraja 2015. godine, a očekuje se da ima neprijavljenih oko hiljadu starih deviznih štediša.

Vlada Brčko distrikta BiH je odobrila Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko".

Članovi Vlade su odobrili Prijedlog odluke o usvajanju programa subvencioniranja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2013. godinu u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu kao i Nacrt odluke o usvajanju programa aktivne politike zapošljavanja u Brčko distriktu BiH za 2013. godinu.

"Ovim projektom sa Zavoda za zapošljavanje bi trebalo biti zaposleno 141 lice i to 30 lica sa visokom stručnom spremom, a ostali sa srednjom i nižom stručnom spremom", objasnio je šef resornog odjeljenja Mustafa Nuković.

2013-06-12-23_RSV-5

Vlada je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju visine naknade za rad predsjedniku i članovima Upravnog odbora Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH od 18. aprila 2013. godine.

Na 23. redovnom zasjedanju usvojen je Nacrt Odluke o kriterijima i programu utroška sredstava za sufinansiranje programa ili projekta Evropske unije i drugih donatora u 2013. godini.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH donijeli su odluku o utvrđivanju kriterija za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobilisanim borcima i članovima porodica umrlog demobilisanog borca na području Brčko distrikta BiH kao i odluku o odobravanju programa utroška tih sredstava.

2013-06-12-23_RSV-2

Vlada je donijela zaključak i dala podršku zajedničkom prijedlogu Turske, Pakistana i Tajlanda pri međunarodnoj organizaciji za hranu i poljoprivredu da se 2015. godina proglasi godinom zemljišta, a 2016. godina godinom mahunarki. Vlada je, također, dala podršku za nastavak rada komponente II IPA projekta "Jačanje kapaciteta razvoja ljudskih potencijala u BiH".

Nakon razmatranja, Vlada je odobrila Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period  januar–mart  2013. godine te primila k znanju Informaciju o realizaciji aktivnosti iz reformske oblasti "E-uprava".

Na današnjem zasjedanju usvojene su Smjernice za izradu prednacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu vršenja revizije projektne dokumentacije i nacrt okvirne prometne politike za period od 2013–2020. godine.

Nastavak 23. redovne sjednice zakazan je za srijedu, 19. juna 2013. godine.