Održana 22. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

5.6.2013. Na 22. redovnom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH sa dnevnog reda je povučeno razmatranje i odobravanje programa rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.
Odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o tržištu papira od vrijednosti i Smjernica za izradu nacrta zakona o preuzimanju dioničkih društava također je povučeno sa dnevnog reda, kao i razmatranje i odobravanje Prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko".

Image for news

 

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem zasjedanju odobrila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH.

Mustafa Nuković, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta rekao je da je cilj izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima zapravo ujednačiti dosadašnja pravila i uskladiti ih s evropskim direktivama.

2013-06-05-22_Redovna_Sjednica_Vlade-3

Nakon razmatranja smjernica za izradu nacrta zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, isti je povučen zbog potrebe za dodatnim dopunama.

Vlada je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina.

Izvršene izmjene i dopune ovog pravilnika odnose se na slučajeve u kojima će se primjenjivati faktor atraktivnosti.

"Pri determiniranju vrijednosti nekretnina u izgradnji zaobilaznice Brčko, privatni subjekti koji posjeduju imovinu na lokaciji kojom prolazi buduća trasa bit će obeštećeni sa koeficijentom od 120% jer je Vlada procijenila da zemljište kojim prođe zaobilaznica postaje atraktivno. Za tu svrhu izdvojeno je 8.800.000 KM", pojasnio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

2013-06-05-22_Redovna_Sjednica_Vlade-2

Članovi Vlade donijeli su Odluku o usvajanju programa utroška sredstava odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu na ime naknade šteta od elementarnih nepogoda po zaključku Skupštine Brčko distrikta BiH od 9. 8. 2012. godine.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović je istakao da će preostali iznos od 2 miliona konvertibilnih maraka, prema već postojećim zapisnicima i procjenama, biti na računima poljoprivrednika u narednih petnaestak dana.

Na ovom zasjedanju Vlada je usvojila izvode iz tonskog zapisa sa 20. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.

Nastavak 22. redovne sjednice Vlade zakazan je za petak, 7. juna 2013. godine, s početkom u 8.00 sati.