Održana 21. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

29.5.2013. Odobravanje Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH povučeno je sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade, kao i odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, Smjernica za izradu nacrta zakona o tržištu vrijednosnih papira i Smjernica za izradu nacrta zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Image for news
Na prijedlog šefa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdeta Šahovića Vlada je usvojila Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu.
2013-05-29-21_sjednica_Vlade_BD-2
"Novim pravilnikom je precizirano da zahtjeve mogu podnijeti samo oni poljoprivrednici koji borave na području Distrikta", pojasnio je šef resornog odjeljenja Dževdet Šahović, navodeći da je usaglašeno da svi podsticaji i njihova visina za ovu godinu budu identični visini podsticaja u prošloj godini uz još neke olakšice tehničke prirode prilikom podnošenja zahtjeva.
"Jedina važna izmjena je kod  visine maksimalnih podsticaja za individualne poljoprivredne proizvođače čiji je maksimum 40.000 KM dok je za preduzeća 80.000 KM", istakao je Šahović.
Vlada Brčko distrikta BiH na 21. redovnom zasjedanju odobrila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izgradnji postrojenja za snabdijevanje gorivom motornih vozila i o skladištenju i pretakanju goriva.
S dnevnog reda povučeno je još razmatranje Nacrta Odluke o utvrđivanju kriterija i načina dodjele stipendija redovnim studentima u Brčko distriktu BiH i Nacrt Odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. do 31. 12. 2013. godine.
Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o visini godišnje naknade za upotrebu puteva koja se plaća pri registraciji vozila na motorni pogon u Brčko distriktu BiH.
Na  prijedlog šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Peje Mendeša Vlada je donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2013. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove - Pododjeljenju za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.
2013-05-29-21_sjednica_Vlade_BD-3
"Taj program uglavnom obuhvata infrastrukturne projekte i administrativno funkcionisanje mjesnih zajednica na području Brčko distrikta BiH, zatim drugih nevladinih organizacija u ukupnom iznosu od 1.100.000 KM", istakao je Mendeš.
Na ovom zasjedanju Vlada je razmatrala Nacrt Odluke o usvajanju programa utroška sredstava i kriterija sufinansiranja programa ili projekta Evropske unije i drugih donatora u 2013. godini koji je potom povučen zbog potrebe za detaljnijom doradom.
Vlada je usvojila Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu novčanih sredstava za sufinansiranje projekata tehničkog izviđanja i čišćenja mina na području BiH, kao i Odluku o usvajanju programa utroška tih sredstava.
Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su na današnjoj sjednici izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu, po javnom pozivu, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti na potpisivanje sporazuma o saradnji na projektu "Socioekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje" te imenovala šeficu Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge dr. Anđu Nikolić kao predstavnicu Brčko distrikta BiH na ovom projektu.
Na današnjem zasjedanju Vlada je donijela zaključak o davanju podrške Vladi Brunei Darussalama za članstvo u FAO organizaciji Ujedinjenih nacija i zaključak o davanju podrške stalnoj misiji Ekvadora pri FAO da kandiduje Monicu Martinez za predsjednicu Odbora za ustavna i pravna pitanja.
Vlada Brčko distrikta BiH je, također, dala podršku stalnoj Misiji Francuske pri institucijama UN-a u Rimu u Vijeću FAO u mandatnom periodu juli 2014. – juni 2017. godine.
Nakon razmatranja Izvještaja o inspekcijskom nadzoru o djelatnicima na univerzitetima i fakultetima na području Brčko distrikta BiH, akcenat je stavljen na zaposlenike na tim fakultetima koji su ujedno i zaposlenici Vlade Brčko distrikta BiH te su u tom pogledu usvojeni precizni zaključci, a Izvještaj je vraćen na detaljniju doradu.
"Šefovi odjeljenja koji su dali saglasnost za rad državnim službenicima na privatnim  univerzitetima dužni da to povuku, dok će oni koji su to radili bez saglasnosti odmah biti suspendovani, a protiv službenika za etiku Vlade Brčko distrikta BiH pokrenut je disciplinski postupak zbog nedostavljanja traženih izvještaja na sjednice Vlade", potvrdio je novinarima, po završetku ove sjednice, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
2013-05-29-21_sjednica_Vlade_BD-4
 
Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o razlozima obaveznog uzimanja entitetskog državljanstva prilikom izdavanja lične karte za građane Brčko distrikta BiH.
 
Nastavak 21. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za petak, 31. maja 2013. godine, s početkom u 8.00 sati.