Održana 20. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

22.5.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem redovnom zasjedanju sa dnevnoga reda povukla razmatranje i odobravanje izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH kao i prijedlog odluke o izmjenama odluke o osnivanju Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko".

Image for news

Sa dnevnoga reda povučeno je i odobravanje smjernica za izradu nacrta zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju sa gotovim novcem i vrijednostima, te usvajanje odluke o utvrđivanju kriterija kao i odobravanje programa utroška sredstava sa pozicije ostali grantovi pojedincima za 2013. godinu u Odjeljenju za obrazovanje.

Usvajanje odluke o visini godišnje naknade za upotrebu puteva, koja se plaća pri registraciji vozila na motorni pogon u Brčko distriktu BiH, također je povučena sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade.

Na 20. redovnoj sjednici Vlada je odobrila Nacrt Zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika na radu Brčko distrikta BiH kao i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Brčko distrikta BiH uvođenjem novih zakonskih rješenja ili izmjenom postojećih u smislu zaključivanja ugovora o radu radi obavljanja poslova van prostorija poslodavca, prenosa prava i obaveza iz ugovora o radu na novog poslodavca u slučaju promjena prethodnog poslodavca, zaključivanje menadžerskog ugovora, zaključivanje ugovora o dopunskom radu. Pored toga,  jasnije zakonsko regulisanje prava na godišnji odmor, plaćanje neiskorištenog godišnjeg odmora, obavezno vođenje evidencije o prisustvu na radu, izdavanje pisane odluke za odobravanje i korištenje godišnjeg odmora, ograničavanje prekovremenog rada na godišnjem nivou, kao i uvođenje novih  kaznenih odredbi u skladu sa novopredloženim zakonskim rješenjima i uvođenje novih kaznenih odredbi za neka postojeća zakonska rješenja.

Vlada je odobrila nacrte zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o inspekcijama Brčko distrikta BiH, Zakona o putevima Brčko distrikta BiH, Zakona o komunalnim djelatnostima kao i izmjene i dopune Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade odobrili su Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Brčko distriktu BiH koji je po hitnom postupku proslijeđen u skupštinsku proceduru.

U vezi s prijedlogom poslanika Halila Ljuce donesen  je  zaključak o neprihvaćanju predloženog zakona o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o prevozu opasnih materija u Brčko distriktu BiH i Smjernice za izradu nacrta odluke o petoj emisiji obveznica Brčko distrikta BiH za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje.

Članovi Vlade su na današnjoj sjednici razmatrali Nacrt Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu na prijedlog šefa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdeta Šahovića, koji je zbog dodatnih primjedbi na Pravilnik dobio zaduženje da u dogledno vrijeme usaglasi stavove sa zainteresovanim stranama.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr Anto Domić je u vezi sa  tim pitanjem naglasio da se Pravilnik o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji usaglašava već neko vrijeme, te da su izvjesne primjedbe i očekivane.

2013-05-21-20_redovna_sjednica_Vlade_BD-2

"Ovaj pravilnik ima za cilj da uvede određene novine koje bi poljoprivrednu proizvodnju iz sive zone uvele u regularne tokove u nekim segmentima, a predviđena sredstva za te svrhe da bi na transparentniji način bila dodjeljivana, s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje kao i izbjegavanja izvjesnih nepravilnosti koje postoje, a teško ih utvrđujemo", zaključio je gradonačelnik Domić.

Vlada je usvojila Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija  za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu, po javnom pozivu u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, te odluku o usvajanju programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini uz zaključak da se u članu 13. briše stav br. 2.

Učešće u raspodjeli sredstava po ovoj odluci imaju svi sportski klubovi, sportska društva i druga udruženja koja u svojoj misiji imaju sportske aktivnosti, sva kulturno-umjetnička društva, i druga društva iz oblasti kulture koja su registrovana u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, a koja dostave svu potrebnu dokumentaciju navedenu u javnom pozivu i koja  aktivno rade godinu dana.

Nastavak 20. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za petak, 24. maja  2013. godine u 8.00 sati.