Održana 19. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

14.5.2013. Preko desetak tačaka je povučeno sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade te će se isti pronaći na sljedećem zasjedanju koje je predviđeno za srijedu, 22. maja 2013. godine.
Sa dnevnog reda 19. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH povučene su tačke koje su se odnosile na odobravanje Nacrta Zakona o sigurnosti i zdravlju radnika na radu u Brčko distriktu BiH, kao i odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o prevozu opasnih materija u Brčko distriktu BiH.

Image for news

 

Na ovom zasjedanju također je povučeno i odobravanje nacrta zakona o izmjenama i dopunama sljedećih zakona: Zakona o radu Brčko distrikta BiH, Zakona o inspekcijama, Zakona o putevima, Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o javnoj upravi, te je povučeno i razmatranje zakona o izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčila Poljića na današnjoj sjednici nisu razmatrane ni tačke koje se tiču odobravanja prijedloga odluka o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja "Visoke škole za sigurnost i javne poslove" i "Poslovne akademije" Brčko distrikta BiH. Isto tako, povučeni su i prijedlozi odluka o osnivanju "Visoke škole za sigurnost i javne poslove" i "Poslovne akademije" Brčko distrikta BiH dok se ne izvrše dodatna usaglašavanja.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti na korigovani tekst projektnog zadatka IPA Program 2011 - Projektni zadatak TOP "Preduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH" Odjeljenja za obrazovanje, kao i Odluku o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu te odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantovi ostalim organizacijama odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu.

2013-05-14--19_Vlada

Članovi Vlade donijeli su Odluku o usvajanju kriterija za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice te Odluku o odobravanju programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.

Rifet Mujanović, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja je istakao da se tekući grantovi, kao što su podrška projektu povratnika i rekonstrukcije stambenih jedinica i zbrinjavanje socijalno ugroženih lica, vrši u skladu s kriterijima koje utvrđuje Vlada na prijedlog nadležnog budžetskog korisnika.

2013-05-14-19-Vlada-3

"Maksimalan iznos, koji pojedini subjekt, ukoliko ispunjava propisane kriterije, može ostvariti,  kao podršku  za rekonstrukciju stambenog objekta je 25.000 KM, a do sada je bilo oko 1.300 zahtjeva", kazao je Mujanović. On je, također, naglasio da u Brčko distriktu BiH postoji oko 800 kuća koje nisu obnovljene jer njihovi vlasnici nikada nisu podnijeli zahtjev za obnovu, a imaju pravo na donaciju, te ih je pozvao da to učine.

Na prijedlog šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Mustafe Nukovića sa dnevnog reda povučena je Odluka o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu, po javnom pozivu, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, te Odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini.

Usvajanje programa utroška sredstava odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2013. godinu na ime naknade šteta od elementarnih nepogoda po zaključku Skupštine Brčko distrikta BiH, kao i razmatranje odluke o visini godišnje naknade za upotrebu puteva koja se plaća pri registraciji vozila na motorni pogon u Brčko distriktu BiH, također su povučene sa dnevnog reda današnje sjednice.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o imenovanju komisije za izbor kadeta iz reda policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH i državnih službenika zaposlenih u organima uprave Brčko distrikta BiH, te je usvojila Izvještaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2012. godinu i Izvještaj o reviziji učinka "Učinkovitost Vlade Brčko distrikta BiH u rješavanju žalbi građana na rad javne uprave".

Vlada je primila k znanju Informacije u vezi s otklanjanjem nedostataka po preporukama Ureda za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH, kao i Informaciju o sticanju nekretnine označene kao katastarska čestica broj 1828/1 KO Brčko 2.

Na 19. redovnom zasjedanju Vlada je primila k znanju Informaciju o preduzetim aktivnostima u oblasti reforme javnih finansija u Brčko distriktu BiH za period od 2006. do 2012. godine.

Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da je uređenje u oblasti finansija u Brčko distriktu BiH komplicirano za funkcionisanje javne uprave.

2013-05-14-19_Vlada-4

"Odvajanjem Direkcije za finansije iz okvira Vlade otežana je koordinacija politika u oblasti finansija, posebno kod planiranja budžeta. Da bi se ovo promijenilo potrebno je mijenjati Statut", naglasio je gradonačelnik Domić.

Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o sticanju, uz naknadu, nekretnine označene kao katastarska čestica broj 59/4 KO Vujičići, privremeni registar.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je izvode iz tonskih zapisa sa 17. redovne, te  8, 9, 10. i 11. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.