Održana 17. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

23.4.2013. Na današnjem redovnom zasjedanju članovi Vlade Brčko distrikta BiH povukli su s dnevnog reda Prijedlog poslovnika o radu Vlade Brčko distrikta BiH zbog potrebe za dodatnim ispravkama.
Sa dnevnog reda povučeno je razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu, po javnom pozivu, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, kao i razmatranje Nacrta Odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućih grantova u 2013. godini.

Image for news

Na prijedlog šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Peje Mendeša odobrene su Smjernice za izradu nacrta zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH.

Odobravanje Prijedloga odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja „Visoke škole za sigurnost i javne poslove“ Brčko distrikta BiH povučeno je sa dnevnog reda, kao i Prijedlog odluke o osnivanju „Visoke škole za sigurnost i javne poslove“.

Pored toga, s dnevnoga reda 17. redovne sjednice Vlade povučeno je i odobravanje Prijedloga odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja visoke škole "Poslovna akademija" Brčko distrikta BiH te razmatranje Prijedloga odluke o osnivanju visoke škole "Poslovna akademija" Brčko distrikta BiH.

2013-04-23-17_redovna_sjednica-2

Vlada Distrikta je na ovom zasjedanju usvojila Nacrt Odluke o imenovanju glavnog sekretara Vlade Davora Šolaje kao predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za člana Upravnog odbora Twining projekta "Jačanje procesa nacionalnog planiranja u Bosni i Hercegovini".

Isto tako, članovi Vlade su donijeli odluku o imenovanju članova tima za učešće u edukaciji za implementaciju projekta "PIMIS".

Na prijedlog šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Mustafe Nukovića Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključke o davanju pozitivnih mišljenja u vezi s ratifikacijom konvencije broj 151 o radnim odnosima u javnim službama i konvencije broj 154 o kolektivnom pregovaranju, kao i određivanju nadležnosti institucije Brčko distrikta BiH za primjenu i provođenje Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak o davanju pozitivnog mišljenja o okvirnom dokumentu koji je predložio SAPIC projekat EU za uspostavu struktura u BiH usklađenih s IPARD-om.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su Izvještaj o radu Policijskog odbora za period od 1. 1. do 31. 3. 2013. godine.

Vlada je primila k znanju Informaciju o toku postupaka nabavke radova izgradnje, rekonstrukcije i projektovanja puteva i ulica na području Brčko distrikta BiH uz zaključak kojim se nalaže komisiji za nabavke da se otvore ponude u predmetima na dan određen za otvaranje ponuda jer bi se u suprotnom desio niz problema koji onemogućavaju ljetno održavanje grada, i drugih neophodnih radnji te potrebnih mjera u saobraćaju, što bi u konačnici ugrozilo i život građana.

Na ovom zasjedanju Vlada je primila k znanju Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu, označene kao k.č. broj 621/5 KO Brčko 1, privremeni registar, te Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu, označene kao k.č. broj 573/2  KO Brčko 4.

Također, Vlada je primila k znanju Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu, označene kao k.č. broj 1828/1 KO Brčko 2, privremeni registar kao i Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu, označene kao k.č. broj 3066/2 KO Brčko 3.

Članovi Vlade primili su k znanju Informacije o sticanju nekretnine označene kao k.č. broj 183 KO Grbavica i Informaciju o sticanju nekretnina označenih kao k.č. broj 1017 i k.č. broj 1018 KO Brčko 4.

Vlada Brčko distrikta BiH je, na 17. redovnom zasjedanju, odobrila Smjernice za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Smjernice za izmjene i dopune Zakona o fondu Zdravstvene ustanove.