Održana 16. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

16.4.2013. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH povukli su s dnevnog reda 16. redovne sjednice odobravanje Nacrta Poslovnika o radu Vlade Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice za izradu nacrta zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH, dok se ne obave dodatna usaglašavanja.

Image for news

Na 16. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH nije odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da članovi Vlade nisu usvojili ove smjernice zato što prijedlog smjernica koji je trebao biti predmet za izradu izmjena i dopuna Zakona o koncesijama ne sadrži ništa što već postojeći zakon nema, nego postoji potreba samo da se taj zakon primijeni.

2013-04-16-16_sjednica_vlade-2

Na prijedlog šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Mustafe Nukovića članovi Vlade su usvojili Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH.

"Ovim izmjenama i dopunama nastoji se ovu oblast uskladiti s evropskim direktivama", pojasnio je Nuković.

Pored toga, Nuković je naglasio da će ovim izmjenama i dopunama osnivač javnih preduzeća imati veći nadzor nad radom tih institucija, a preduzeća će se dovesti u jednak tretman u smislu Zakona o konkurenciji te će imati i isti status.

Također, izmjenama će se urediti i članstvo u upravnim odborima javnih preduzeća na način da će tri od pet članova biti iz Vlade Brčko distrikta BiH i imat će obavezu kvartalno Vladu izvještavati o aktivnostima u javnim preduzećima. Ovim je predviđeno i da novčane naknade članova upravnog odbora budu do visine prosječne plate u tom preduzeću, dok će naknada za predsjednika upravnog odbora biti uvećana za 20 %.

Nastavak 16. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za petak, 19. aprila 2013. godine, s početkom u 8.00 sati.