Održana 145. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


28.9.2016. Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Nacrt Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koji je članovima Vlade predstavio direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić.


Image for news

Prema njegovim riječima pripadajući dio Bosni i Hercegovini nakon sukcesije je 125.157.834,38 $, koji bi se realizovao vrlo brzo kad to odobri Vijeće ministara BiH i ratificira Predsjedništvo BiH. Od tog iznosa, 58 posto pripada Federaciji BiH, 29 posto Republici Srpskoj, 10 posto je za potrebe Bosni i Hercegovini i 3 posto ide u korist Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Zaključak o imenovanju člana Upravnog odbora za Projekat „Tehnička pomoć u oblasti životinjskih nusproizvoda i upravljanja životinjskim otpadom u Bosni i Hercegovini“.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove na 145. vanrednoj sjednici Vlada Distrikta usvojila je Prijedlog Odluke o izmjeni Plana i programa redovnog čišćenja i pranja javnih saobraćajnih površina u Brčko distriktu BiH i za period septembar – decembar 2016. godine, kao i Prijedlog Odluke o izmjeni Programa održavanja javnih zelenih površina Brčko distrikta BiH za period oktobar – decembar 2016. godine.

Šefica resornog odjeljenja Svjetlana Čivčić izjavila je nakon sjednice da je ovogodišnjim usvajanjem budžeta umanjen iznos ovom odjeljenju za 179.000 KM, a Vladi je predložena izmjena ovog programa koja se odnosi na smanjenje broja učestalosti čišćenja, tj. pranja saobraćajnica, kao i košenja i održavanja zelenih površina. Radi se o umanjenju od 179.000 KM, a po Programu za 2016. godinu radilo se o ukupno 838.957 KM za ove namjene.