Održana 141. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


3.7.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjem 141. redovnom zasjedanju Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH u 2012. godini sa određenim zaključcima.

Image for news
Brčko distrikt BiH iz odobrenog Budžeta za 2012. godinu na teret Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge će izvršiti uplatu sredstava Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH na ime subvencija u iznosu od 8.000.000 KM.
Sredstva se odnose na pokrivanje troškova zdravstvene zaštite određenim kategorijama stanovništva za sljedeće namjene: povećani troškovi zdravstvene zaštite izazvani većim odstupanjima u odnosu na planirana sredstva zdravstvenog osiguranja zbog određenih vanrednih ili drugih otežanih uslova provođenja zdravstvene zaštite, troškovi dijalize, suzbijanje epidemija i sl., troškovi transplantacije organa osiguranika, troškovi zdravstvene zaštite lica sa nepoznatim prebivalištem, troškovi zdravstvene zaštite lica starijih od 65 godina iznad nivoa obaveznog zdravstvenog osiguranja, troškovi razvoja naučno-istraživačke djelatnosti i statističkih istraživanja, razvoj zdravstveno-informacionih sistema Distrikta i povezivanje sa drugim informacionim sistemima u BiH, doprinosi za zdravstveno osiguranje lica koja su registrovana u Zavodu za zapošljavanje, a koja ne primaju novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti te doprinosi za zdravstveno osiguranje ili troškovi zdravstvene zaštite stanovnika koji su obuhvaćeni socijalnim programima i mjerama socijalne politike Vlade Distrikta.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o izmjeni Odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH. U JU Gimnazija "Vaso Pelagić" umjesto predviđenih 168 bit će upisana 182 učenika, u JU Ekonomska škola umjesto 264 upisat će se 319 učenika, u JU Tehnička škola umjesto 360 bit će upisano 395 učenika i u JU Poljoprivredna i medicinska škola umjesto predviđenih 264 upisat će se 319 učenika. U srednje škole Distrikta bit će upisano 150 učenika više od ranije predviđenog broja zbog povećanog broja učenika sa područja okolnih mjesta.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je prijedlog Odluke o određivanju novih lokacija za izgradnju grobalja u Brčko distriktu BiH na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, a riječ je o mjestima Brod, Dubrave, Gredice, Potočari i Ulović.
Članovi Vlade usvojili su zaključak o usklađivanju oblika parcela s podacima nastalim snimanjem objekata u obuhvatu stambenog naselja Ilićka kao i zaključak kojim se podržava rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta BiH.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja na dan 31. 12. 2011. godine Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH i Akcioni plan razvojno-garantnog fonda s prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju finansijskog poslovanja.