Održana 140. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Image for news

26.6.2012. Članovi Vlade usvojili su na današnjoj 140. redovnoj sjednici Izvod iz tonskog zapisa sa 58. vanredne sjednice. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Program zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom, s evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, u organima javne uprave, institucijama Brčko distrikta BiH i kod privrednih subjekata. Ovim programom propisani su opći kriteriji za zapošljavanje pripravnika i to: da je lice rođeno u Brčko distriktu BiH, da je imalo prijavljeno prebivalište u Brčko distriktu BiH, a za one koji su prvi put prijavljeni u Brčko distrikt BiH ta prijava mora biti evidentirana zaključno sa 31. 12. 2010. godine, zatim da je osoba prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao nezaposleno lice te vrijeme provedeno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Ukoliko na evidenciji ne bude dovoljan broj pripravnika sa visokom stručnom spremom, uvažavajući član 20. Statuta Brčko distrikta BiH, mogu biti angažovani pripravnici koji ispunjavaju sve druge uslove propisane odlukom, a koji imaju višu ili srednju stručnu spremu.

Za razliku od kriterija koji su usvojeni za angažovanje pripravnika sredstvima iz prošle godine, ovim programom moći će biti angažovana i lica koja su ranije obavila pripravnički staž u nižem stepenu stručne spreme, a koja su u međuvremenu stekla više znanje kao i volonteri. Osobe koje budu obavljale pripravnički staž kod privrednih subjekata bit će angažovane uz saglasnost pripravnika i poslodavca. Sredstva za angažovanje pripravnika osigurana su u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2012. godinu u iznosu od 1.000.000 KM.
Ovim programom obavezuje se Zavod za zapošljavanje da sačini prijedlog konačne liste pripravnika koja će biti istaknuta na oglasnoj ploči Zavoda sedam dana, tokom kojih će zainteresovani kandidati moći dostaviti eventualne primjedbe koje će razmatrati Komisija za izradu kriterija za angažovanje pripravnika. Konačnu listu pripravnika usvojit će Vlada Brčko distrikta BiH.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Program subvencioniranja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima, poslovnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2012. godinu. Vlada je također primila je k znanju Informaciju o realizaciji spomenutog programa.
"Za ove namjene iz Budžeta Brčko distrikta BiH za 2012. godinu izdvojeno 2.000.000 KM, a ovakav program provodi se već četvrtu godinu za redom", istakao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević. On je dodao da u ovogodišnjem programu nema većih razlika u odnosu na subvencioniranje iz prethodnih godina, osim što je na zahtjev poslodavaca i privrednika Brčko distrikta BiH povećan maksimalan iznos kredita koji se može subvenicionirati, sa milion i po na tri miliona KM, izuzev za one firme koji se bave trgovinom. "Onim preduzećima koja uspijevaju dobiti kredite po kamatnim stopama do 7% će biti subvencionirano 60% kamata, a preduzeća i preduzetnici koji dobijaju kredite sa kamatnom stopom većom od 7% će imati subvenciju 50% kamata. Svi detalji u vezi s ovim programom usaglašeni su sa Ekonomsko-socijalnim vijećem Brčko distrikta BiH", istakao je Gudeljević.
Članovi Vlade odobrili su na današnjoj sjednici smjernice za izradu Nacrta Zakona o platama Brčko distrikta BiH, Nacrt Zakona o lučkoj upravi Brčko distrikta BiH, smjernice za izradu Nacrta Zakona o izmjeni Zakona o elektronskoj ispravi Brčko distrikta BiH i smjernice za izradu Nacrta Zakona o izmjeni Zakona o elektronskom potpisu Brčko distrikta BiH.
Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na Protokol o određivanju i dužnostima službenika za kontakt s ciljem implementacije Sporazuma o međusobnoj saradnji između institucija uključenih u proces integrisanog upravljanja granicom BiH.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o zaključcima i prijedlozima sa sjednice Upravnog odbora udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH gdje su predložene određene izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kao i zaključci o priznanju rada Ekonomsko-socijalnog vijeća. Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak da Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u saradnji sa Zakonodavnim uredom Vlade Brčko distrikta BiH i Direkcijom za finansije Brčko distrikta BiH predloži Vladi na usvajanje zaključak na osnovu informacije koja je danas razmatrana.
Vlada je na redovnom zasjedanju donijela Odluku o učešću Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u pružanju medicinske pomoći prilikom obilježavanja 11. jula kao sedamnaestogodišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Vlada je donijela zaključak o imenovanju zvaničnih delegacija Vlade koje će prisustvovati obilježavanju stradanja Bošnjaka u Srebrenici i stradanja Srba u Kravicama.
Policija Brčko distrikta BiH izvijestila je članove Vlade o sigurnosnoj situaciji u Brčko distriktu BiH povodom prijave pucnjave na kuću Cvijetina Radića u mjestu Bukovac. Policija Brčko distrikta BiH izvijestila je Vladu da je Cvijetin Radić u subotu, 23. juna, oko 23.30 sati prijavio Policiji da su u dva navrata ispaljeni hici u pravcu dvorišta njegove kuće te da je nakon toga Policija izašla na teren, izvršila uviđaj, preduzela sve potrebne mjere i radnje te prikupila informacije u vezi s ovim slučajem.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim traži od Policije Brčko distrikta BiH da sa svim raspoloživim resursima zaštiti one koji su svjedoci u predmetima ratnih zločina.