Održana 129. redovna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

13.3.2012. Članovi Vlade Brčko Distrikta BiH usvojili su, na 129. redovnoj sjednici, izvode iz tonskih zapisa sa 125. redovne i 52. i 53. vanredne sjednice Vlade.
Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Odluku o deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji na području Brčko Distrikta BiH u 2012. godini kojom se utvrđuje obavezna proljetna i jesenja sistematska deratizacija na području Distrikta.

Image for news

 

Obaveznoj proljetnoj sistematskoj deratizaciji podliježu: državna preduzeća, dionička društva, privatna preduzeća sa statusom pravnog lica, ugostiteljske, zanatske i trgovačke radnje, zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, školske ustanove, otvoreni i zatvoreni kanali, kanalizaciona mreža i deponije smeća.

Obaveznoj jesenjoj sistematskoj deratizaciji podliježu: individualna gazdinstva, stambeni fond (privatni i državni stanovi), državna preduzeća, dionička društva, privatna preduzeća sa statusom pravnog lica, ugostiteljske, zanatske i trgovačke radnje, zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, školske ustanove, vjerske ustanove, otvoreni i zatvoreni kanali, kanalizaciona mreža, zelene površine, obale rijeka i deponije smeća. Također se utvrđuje obavezna dezinfekcija predškolskih i školskih ustanova koja će se obaviti dva puta godišnje u vrijeme ljetnog i zimskog raspusta kao i dezinsekcija komaraca i ostalih insekata. Za izvršenje spomenutih mjera zaduženo je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Pododjeljenje za javno zdravstvo.

Vlada Brčko Distrikta BiH razmatrala je Informaciju o zagrijevanju školskih objekata u martu i aprilu 2012. godine i donijela zaključak kojim zadužuje šefa Odjeljenja za obrazovanje da po direktnom sporazumu, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, izvrši nabavku       lož-ulja za svaku školu kao i da pokrene pregovarački postupak za nabavku lož-ulja kako bi se osiguralo redovno zagrijavanje školskih objekata do kraja sezone grijanja.

Članovi Vlade razmatrali su Izvještaj o toku poslova u vezi s procjenom šteta na biljnoj proizvodnji nastalih usljed pojave suše i leda/grada na teritoriji Brčko Distrikta BiH i donijeli zaključak da se ova tačka dnevnog reda odloži za neku od narednih sjednica Vlade i dopuni dodatnim informacijama.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o problemima kadrovske prirode sa aspekta inženjerske struke na zahtjev poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH Zijada Nišića gdje su potrebe za ovim kadrovima iskazali Odjeljenje za komunalne poslove, Odjeljenje za javne poslove, Ured za upravljanje javnom imovinom te Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Informacija će biti proslijeđena u daljnju skupštinsku proceduru.