Održana 128. redovna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

6.3.2012.Na današnjoj sjednici Vlade Brčko Distrikta BiH, usvojen je Izvod iz tonskog zapisa sa 124. redovne sjednice Vlade. Razmatrajući Prijedlog odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja Pedagoškog koledža Brčko i Nezavisnog univerziteta Banja Luka - Odjeljenje Brčko Distrikt BiH, članovi Vlade donijeli su zaključak da se ove tačke povuku sa dnevnog reda i nakon prikupljana dodatne dokumentacije ponovo kandiduju na sjednicu Vlade.

Image for news

Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju Programa mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu. Ovim programom određuje se provođenje mjera za sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja te način finansiranja u 2012. godini.

Razmatrajući zahtjeve za naknadu troškova zakupa poslovnog prostora za rad Ureda Vlade Republike Srpske i Ureda koordinatora Vlade Federacije BiH u Brčko Distriktu BiH, članovi Vlade donijeli su zaključak da Ured za upravljanje javnom imovinom sačini prijedlog ponude prostora sa kojima raspolažu, za funkcionisanje spomenutih ureda. Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko Distrikta BiH za 2011. godinu. U toku izvještajnog perioda u radu Pravobranilaštva bilo je ukupno 4.122 predmeta, od toga 1.013 parničnih predmeta, 968 izvršnih, 30 adhezionih, 10 krivičnih, 742 predmeta pred Vijećem za izlaganje nekretnina te 17 upravnih postupaka, 207 predmeta eksproprijacije, 102 predmeta uzurpacije, 17 upravnih sporova, 858 predmeta radi davanja mišljenja na nacrte akata i ugovora i 174 ostala predmeta. Pravosnažnim odlukama dosuđeno je u korist Distrikta        713.000 KM, a spriječeni odliv novca je 4.300.000 KM, dok iznos na štetu Distrikta iznosi 779.000 KM. Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je zaključak kojim se zadužuju Sektor za koordinaciju politika i opće poslove i ostala nadležna odjeljenja da iskoriste sve pravne mogućnosti nakon što se uvidi da su izvjesni ponuđači na tenderima svjesno zaustavljali proces javnih nabavki na štetu Distrikta i zaključak kojim se obavezuje Sektor za koordinaciju politika i opće poslove da u saradnji sa svim odjeljenjima koja imaju obligacione odnose sa JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. učine sve da se nedostaci koji su uočeni i koji su prouzrokavali tužbe JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. prema Distriktu što brže i efikasnije otklone.

Vlada Brčko Distrikta BiH razmatrala je i povukla sa dnevnog reda Informaciju o produženju mandata Upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja i postupcima imenovanja članova Kabineta gradonačelnika, na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH Radoslava Bogićevića, i donijela zaključak da se nakon prikupljanja dodatnih informacija ova tačka ponovo uvrsti na dnevni red Vlade. Također je sa dnevnog reda povučena tačka o razmatranju Zahtjeva Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi s provedenim aktivnostima Regionalnog centra za donaciju organa i transplantacijsku medicinu Republike Hrvatske o prijedlozima za organizovanje sastanaka u BiH u 2013. godini.

Članovi Vlade razmatrali su na današnjoj sjednici Informaciju o toku zapošljavanja pripravnika i donijeli zaključak kojim se zadužuje Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH da u skladu sa kriterijima koji su ranije usvojeni sačini prijedlog konačne liste pripravnika i uputi ih na sjednicu Vlade na usvajanje. S obzirom da Program za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u javnim institucijama Brčko Distrikta BiH nije realizovan do marta mjeseca, broj budućih pripravnika, u skladu sa zaključkom Vlade, bit će povećan sa 73 na 97 u skladu sa osiguranim sredstvima u budžetu za 2011. godinu u iznosu od milion konvertibilnih maraka. Ovim zaključkom zadužuje se Zavod za zapošljavanje da prijedlog konačne liste budućih pripravnika istakne na oglasnoj ploči sa rokom od sedam dana za primjedbe i žalbe te da sačini kompletnu listu svih lica koji ispunjavaju ranije usvojene kriterije. Sastavni dio kriterija je, prema usvojenom zaključku, i izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti koje je dokumentovano sa 31. decembrom 2009. godine.