Održana 121. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

30.5.2016. Na vanrednoj sjednici na prijedlog Direkcije za finansije Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za usvajanje amandmana na Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Brčko distriktu BiH kao i Odluku o visini stope poreza na nekretnine za 2016. godinu.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je napomenuo da su se nakon više od tri godine priprema i amandmanskih korekcija, koje su imali i danas, napokon stvorili preduslovi da se sa Zakonom o reviziji i računovodstvu u skupštinsku proceduru upućuje i set finansijskih zakona Distrikta.

„Došli smo u fazu kada trebamo amandmanski doraditi zakone, i u skladu s tim smo morali promijeniti četiri amandmana koji se upućuju u skupštinsku proceduru i očekujemo u vrlo bliskoj budućnosti, na narednoj ili nekoj drugoj sjednici, usvajanje ovih zakona u drugom čitanju kako bi Brčko distrikt BiH napokon završio preuzeti dio posla“, rekao je dr. Domić.

Prema njegovim riječima, a što se tiče donošenja odluke o visini stope poreza na nekretnine za 2016. godinu, Brčko distrikt BiH ima svoj zakon kojim oporezuje nekretnine, a koji je zamijenio tridesetak različitih taksi i drugih poreza.

„Na prostoru Distrikta se primjenjuje već sedam do osam godina i svake godine se određuje stopa po kojoj se oporezuje osnovica, a ta stopa od samog stavljanja u funkciju zakona iznosi 0,05 posto. S obzirom na to da budžet Brčko distrikta BiH još nije usvojen, Direkcija, odnosno Porezna uprava obratila se Vladi Brčko distrikta BiH sa zahtjevom da se odobri stopa poreza na nekretnine kako bi se takva odluka našla na usvajanju u Skupštini Distrikta i kako bi mogao početi proces naplate ove vrste poreza. Ta je osnovica još uvijek tri milijarde maraka u nekretninama, na osnovu koje se prikupi 1.500.000 konvertibilnih maraka. Vidjet ćemo šta će Direkcija za finansije raditi u vezi s  eventualnim korigovanjem zakona zbog dodatne socijalne osjetljivosti i ekonomske računice u smislu samog procesa naplate“, precizirao je gradonačelnik Domić.

2016-05-30-121_VSV