Održana 103. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

27.6.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 103. redovnoj sjednici odobrila amandmane na Prijedlog zakona o oružju i municiji kao i na Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Riječ je o amandmanima koji su proistekli iz skuptinskih rasprava i sugestija, kao i o određenim tehničkim korekcijama teksta ovih zakona.

Image for news
Na dnevnom redu bili su i prijedlozi odluka o izdvajanju sredstava rebalansom budžeta za 2011. godinu za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i za naknadu šteta prouzrokovanim prošlogodišnjim elementarnim nepogodama u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno na imovini privrednih subjekata, iz sredstava rezervi u iznosu od oko 3,6 miliona KM. Vlada je, nakon upozorenja direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta Mate Lučića da na raspolaganju ima 528.000 KM sredstava rezervi te da se za takve namjene izdvajaju sredstva u skladu s mogućnostima budžeta, donijela zaključak da nije mogla pristupiti glasanju po ovim tačkama zbog nedostatka afirmativnih glasova i uputila u skupštinsku proceduru ove odluke uz obrazloženje Direkcije za finansije i sugestiju da Skupština obezbijedi ovlašćenog predlagača za ove odluke.
Vlada Brčko distrikta je većinom glasova prihvatila i prijedloge odluka o opravdanosti osnivanja dislociranog odjeljenja univerziteta iz Sarajeva u Brčko distriktu, kao i Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija u Brčko distriktu.
Nacrt odluke o imenovanju Komisije za izbor policijskih službenika u Policiji Brčko distrikta BiH dobio je podršku članova Vlade kao i Nacrt sporazuma između BiH i Hrvatske na osnovu Zahtjeva državne komisije za integrisano upravljanje granicom Bosne i Hercegovine. Vlada je dala saglasnost na ovaj sporazum uz primjedbu da se na graničnom prelazu Gunja – Brčko, odnosno Drenovci – Brčko i u drumskom i u željezničkom saobraćaju do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju zadrži fitosanitarna inspekcija zbog prometa roba i pogodnosti za privrednike sa ovog područja.