Održana 102. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

28.12.2015. Na vanrednom zasjedanju Vlada Distrikta donijela je Odluku o usvajanju kriterija za stambeno zbrinjavanje porodica koje se žele integrisati na nivou lokalne zajednice. S tim u vezi, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović je istakao da je u ovogodišnjem budžetu za ovu stavku izdvojeno 250.000 konvertibilnih maraka.

Image for news
2015-12-28-102-Rifet_Mujanovic
„Na listi se nalaze 53 korisnika koji ispunjavaju kriterije, od kojih će prvih 29 biti isplaćeno do kraja ove godine“, dodao je Mujanović.
Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2015. godini u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.
„Radi se o zadnjem rebalansu budžeta u kojem je došlo do povećanja na kodu ovog odjeljenja u iznosu od tri i po miliona maraka. Ta sredstva su nam nedostajala za realizaciju preuzetih obaveza u skladu sa Zakonom o podsticanju privrednog razvoja u Brčko distriktu BiH“, pojasnio je Damir Bulčević, šef resornog odjeljenja.
2015-12-28-102_VSV-Damir_Bulcevic
Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ u Brčko distriktu BiH, članovi Vlade također su razmatrali na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, a koji će biti predočen Skupštini Brčko distrikta BiH na razmatranje i očitovanje.
Nakon razmatranja usvojen je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje stručnjaka iz potrebnih medicinskih oblasti za 2016. godinu, kao i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava za finansiranje poslova i zadataka za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.
Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s pozicije grantovi neprofitnim i drugim organizacijama za 2015. godinu u Pododjeljenju za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama – osmi dio.
Usvojen je Prijedlog odluke o izmjenama konačnog popisa korisnika programa za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih elementarnim nepogodama u periodu april – maj i august 2014. godine (I. dio i IV. dio) na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.
Na današnjem zasjedanju apsolvirana je i tačka dnevnog reda koja je otvorena na prošloj sjednici u  pogledu odluke o preusmjeravanju neutrošenih sredstava koja su predviđena za Program prvog zapošljavanja mladih visokoobrazovanih osoba  na Program samozapošljavanja.
Damir Bulčević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, istakao je da je Programom mladih i visokoobrazovanih osoba umjesto 82 angažovano 32 mladih, dok će preostala sredstva biti preusmjerena na program samozapošljavanja.
„Vjerujem da ćemo uskoro u Brčko distriktu BiH, uz pomoć odobrenih sredstava, moći udovoljiti bar polovini želja osoba koje su se prijavile na Program samozapošljavanja“, kazao je Bulčević dodajući da je njih oko 180 prošlo edukaciju.